Rautasormus ja muita rakkaustarinoita sotavuosilta /

Mikko  PORVALI  : RAUTASORMUS ja muita rakkaustarinoita sotavuosilta (Atena 2013)

Rautasormus sisältää koskettavia elämäntarinoita, ei ainoastaan sota-ajan rakkaustarinoita, vaan myös kertomuksia 'kaveria ei jätetä' -tilanteista, joissa uhrautuva ystävyys ja kunniantunto voittavat.  Tästä esimerkkinä Arvon ja korpraali Myyryläisen upea tarina.  Itse en mielelläni lue sotakirjoja niiden raakuuden vuoksi, mutta Rautasormus on kirjoitettu 'hellällä kädellä' ja kuvattuja henkilöitä kunnioittaen.

Romantiikkaa edustaa mm. kauniin Milkan, agronomiopiskelijan, ja nuoren körttipapin, Pentin, tarina.  Kihlapari kävi tiivistä kirjeenvaihtoa talvisodan aikana häitä suunnitellen.  Häät vietettiin joulukuussa 1940 Siionin virsiä veisaten.  Kultasormuksen sijaan sormeen pujotettiin rautasormus - isänmaa oli kerännyt kullat tärkeämpään käyttöön.  Jatkosota vaati kuitenkin Pentin hengen - ja dramaattisella tavalla Pentin kuolema ehkä pelasti Milkan hengen!  Käsittämätön oli myös nuoren elokuvatähden Sirkka Sarin kohtalo; häiden sijasta tulikin hautajaiset Perkjärvellä.  Sodan jälkeen hautaa ei ole koskaan löydetty.  Sirkka esitti Ilonaa Valentin Vaalan ohjaamassa Niskavuoren naiset -elokuvassa v. 1938.   Kuuluisan taiteilijan Ilja Repinin poika, Juri, hänkin on saanut oman muistotarinansa kirjaan.  Onneksi kuitenkaan kaikki tarinat eivät suinkaan pääty surullisesti.  Nämä tarinat todella ansaitsevat tulla jälkipolvienkin tietoon.

Mielenkiintoista oli myös seurata, miten kuvatut henkilöt tulivat  kosketuksiin Mikko Porvalin tai hänen sukunsa kanssa. 

Birgit Hyvönen