Sieniä ja ihmisiä

Saimi  HOYER & Petri  SALMELA: SIENIÄ & IHMISIÄ  (Tammi 2014)

Hoyer ja Salmela ovat koonneet ihastuttavan sienikirjan, jota siivittävät upeat, tunnelmalliset valokuvat ja sieniretket erilaisten asiantuntijoiden matkassa eri puolilla Suomea. Hauska kerronta - sieni-ihmisillä on aivan oma sienihuumorinsa - vauhdittaa maastoseikkailuja ja keventää asiallisten tietopalstojen lomassa.   Kuvat sienistä ovat onnistuneet hyvin.  Niiden lajituntomerkit, millaisesta maastosta ja mihin aikaan vuodesta kasvavat sekä mitä niistä kannattaa valmistaa ja miten säilöä, mm. nämä esitetään selkeästi. 

Aivan pakosta saalistusvietti villiintyy, kun katsoo "tattirouvia vaaleissa verkkonailoneissaan", kuivurin kehittäjä Martti Hakalan "suudelmaa tatille", kunniatohtori Juhani Ruotsalaisen "höperöintiä haperoista" tai Lilia Rönkön "pihvinkeruuta" metsässä lampaankääpiä kuusen juurelta löytäessään.  Villiyrttispesialisti Sami Tallberg maustaa sieniruokia mm. "osmankäämin sydämellä".  Nokirousku näyttäytyy tosi houkuttelevalta, mutta kasvaakohan niitä näillä lakeuksilla?  Ikivanha pakurikääpäkin esitellään mukavasti unohtamatta Aleksis Kiven Taula-Mattia. 

Erityisesti heräsi mielenkiinto Tero Taipaleen pakastekuivattujen sienten upeaan näyttely-kokoelmaan sekä Jouni Sierannan laajaan ja historialliseen sienikirjakokoelmaan.  Olisivat oivallisia retkikohteita.  Sieniharrastus voi olla kuin lintubongausta, mutta lisäksi herkullisesti paljon muutakin.

Birgit Hyvönen