savukalan-tuoksu-cd.jpg

Valde  AHO  :   SAVUKALAN TUOKSU :  Kalastustarinoita ja runoja Tornionjoelta  (äänikirja, 2016)

Valde Aho onnistuu äänikirjassaan leppoisalla papan äänellään tempaamaan kuulijan mukaansa monille kalaretkille Tornionjoelle.  Saatoin nähdä silmissäni, miten 'paappa' opastaa lapsenlasta, 4-vuotiasta Henri-poikaa, onginnan saloihin ja kalojen tunnistamiseen.  Kuulin vuoropuhelua isän ja pojan välillä, kun he yhdessä "nököttelivät" ja seurasivat kaloja kirkkaan veden läpi. Kyllä isän opetukset jäivät pojan mieleen. Muisteluksia ja jutustelua värittää veitikkamaiset sutkaukset.  Paikoin "puhua lottuutettaan savvoo", nähdään "sääneen lotjakkeita" tai seurataan kun "haaki maata jötköttää".  Nenässäni tunsin makoisan tuoksun, kun ahvenia savustettiin - vesi herahti kielelle, voi, saisipa maistaa!

Tämä pappa havainnoi tarkasti muutakin kuin kaloja tarinoissa ja runoissa.  Koko ympäröivä luonto on tarkkailussa, erityisesti linnut.  Esim.  "kaulusröyhelöiset suokukot turnajaisissaan" ja "västäräkki riukupyrstö".  Muistellaanpa siellä myös, miten uiton miehet työskentelivät Tornionjoella.  Ennen vanhaan nautittiin luonnonrauhasta.  Nyt on pappa syystä murheissaan, kun "päristelevä moottorivene saa luonnonrauhan räjähtämään pirstaleiksi". 

Äänikirja on mukavaa kuunneltavaa vaikka automatkalla tai kesämökillä.  Erityisesti  palvelutalojen ikäihmisille se tarjoaa yhteistä virkistystä ja viihdettä - sekä herättää varmasti monelle lapsuusmuistoja.

Birgit Hyvönen