Erkki Evert KOIPIJÄRVI :  TAHDON : OMAISHOITAJUUTTA RAKKAUDESTA. ...Myötä- ja vastoinkäymisissä...   (kust. Kintunjälki  2013)

Ihastuttava romaani (vaiko sittenkin elämäkerta?) sinnikkyydestä omaishoitajan ja hoidettavan arjesta sairauksien vuoristoradalla. 

Onerva, entinen Kelan virkailija, saa epäonnistuneen aivoverisuonileikkauksen johdosta toispuolisen halvauksen.  Liikkuminen loppui ja puhekykykin meni, mutta palautuu osittain puheterapeutin avulla.  Kuntoutuksen avulla hän pääsee kotihoitoon.  Mutta uusia haavereita  tulee ja sairauksia sairauksien päälle.  Kun Otto pääsee eläkkeelle metsäyhtiöstä, alkaa ympärivuorokautinen omaishoito.  Otto on onneksi sitkeä ja sinnikäs, optimistinen ja huumorintajuinen.  Hän seuraa ajan menoa lehdistä ja uutisista ja ottaa niin kiivaasti kantaa yhteiskunnan 'järjettömyyksiin', että Onerva koittaa jo toppuutella. Kun esim.  Otto kertoo kuulleensa, että kauppoihin tulee kassarouvien tilalle kassa-automaatteja, joihin asiakkaat maksavat ostoksensa, parahtaa Onerva: "Älä Otto jatka - mua huimaa!"

Oton henkireikänä on luonto ja erityisesti askareet metsässä.  Hän toteaakin: "Mikä pitää yllä tämänikäisellä äijällä työkiihkon metänhoitohommiin?"

Kirja on kunnianosoitus kaikille omaishoitajille ja hoidettaville - ja ennen kaikkea rakkauskertomus.  Kauniit valokuvat kutsuvat lukijan Onervan ja Oton kotiin: tervetuloa!

Birgit Hyvönen