ingrid.jpg

Ingrid von OELHAFEN : KOLMANNEN VALTAKUNNAN KADOTETUT LAPSET : Elämäni Lebensborn-lapsena (Atena 2015)

Natsit ehtivät tuhota paljon dokumentteja hirmuteoistaan ennen lopullista antautumista.  Sodanjälkeisissä oikeudenkäynneissä oli kuitenkin käytössä mm. Heinrich Himmlerin asiakirjoja, jotka sitten julistettiin salaisiksi määrätyksi ajaksi.  Tänä päivänä monet tutkivat näitä arkistoja.  Niin on tehnyt myös tämän kirjan päähenkilö Ingrid von Oelhafen (s. 1941 Jugoslaviassa nimellä Erika Matko), jonka oma kohtalo Lebensbarn-lapsena tuli hänelle suurena järkytyksenä.  Hän oli aina luullut olevansa saksalainen.  Sinnikkäiden vuosia kestäneiden tutkimusten ja haastattelujen avulla hänelle selvisi vastauksia moniin jo lapsuuden aikana vaiettuihin mysteereihin.  

"Lebensborn syyllistyi muun muassa muunmaalaisten lasten sieppaamiseen saksalaistamista varten... lukuisia tsekkiläisiä, puolalaisia, jugoslavialaisia ja norjalaisia lapsia vietiin vanhemmiltaan..."  Kirjan kuvissa näkyy Hitlerille pyhitetty alttari hakaristeineen, minkä äärellä natsiupseerit nimeävät vauvoja uudelleen matkien kastetilaisuutta.  Vauvat ja isommat lapset vietiin Lebensborn-lastenkoteihin odottamaan uusia saksalaisia vanhempia. Lasten taustatiedot hävitettiin eivätkä he saaneet nähdä omia vanhempiaan koskaan. 

Jokainen ihminen haluaa tietää totuuden oikeasta identiteetistään ja sukujuuristaan jossain elämänsä vaiheessa.  Punainen Risti antoi Ingridin tutkimuksille alkusysäyksen.  Tie ei ollut helppo eikä nopea; valheiden ja salaisuuksien viidakon raivaaminen johti kuitenkin vihdoin totuuteen.  "Valheella on lyhyet jäljet, mutta totuus ei pala tulessakaan."

Birgit Hyvönen