Sopimus.jpg

Jo toinen vaikuttava sota-aiheinen kirja, jonka luin lyhyen ajan sisällä. Audrey Mageen Sopimus saa selkäpiin karmimaan ja on varmasti parasta mahdollista rauhankasvatusta.

Kirjassa Katharina ja Peter menevät naimisiin toisiaan tuntematta. Katharina valitsee luettelosta itselleen miehen. Järjestetyt postiluettelo-avioliitot ovat yksi natsihallinnon keino tuottaa rodullisesti puhtaita kansalaisia natsisaksaan, joka pian valtaa koko Euroopan.  Peter saa vihkiloman ja Katharinalle kuuluu leskeneläke, jos Peter kaatuu. Järkevää ja Peter näyttää kuvassa kiltiltä. Katharinan äidin mielestä Katharina valitsee väärin. Olisi pitänyt ottaa se tukeva lääkäri, eikä jotain turhanpäiväistä opettajaa.

Kaikkia todennäköisyyksiä vastaan Katharina ja Peter rakastuvat ja avioliitto tuntuu oikeasti hyvältä sen parin viikon ajan, minkä he ehtivät yhdessä viettää. Vihkiloman jälkeen tuore aviopari jatkaa suhdetta kirjeenvaihdon kautta.

Sodan säälimättömyys ja ihmisten viimmainen pyrkimys vain selviytyä tekevät arjesta ennalta arvaamatonta. Koskaan ei voi tietää miten käyttäytyy uusissa, kamalissa tilanteissa. Miten kotirintamalla selvityy ja mitä on valmis tekemään yhdestä kunnollisesta ateriasta tai uudesta leningistä tai mitä selviytyminen rintamalla vaatii.

Kirjassa seurataan sekä Katharinaa kotirintamalla, että Peteriä itärintamalla. Vaikka Katharinan perheellä menee keskivertoa paremmin, sillä hänen isänsä on mukana natsien koneistossa korkealla, ei siltikään elämä ole helppoa. Välillä on myytävä sielunsa että saisi ruokaa. Itärintama ja Stalingrad ovat helvetti maanpäällä, josta kukaan ei voi selviytyä entisellään.

Sota tuhoaa Katharinan ja Peterin. Vaikka molemmat yrittävät, uskovat ja sinnittelevät, ei kukaan voi selvytyä vuosien väkivallasta ja jatkuvasta poikkeustilasta.

Suosittelen kirjaa historiasta kiinnostuneelle, ahdistusta kestävälle. Pysäyttävä, mieleenjäävä kirja.