Operaatio Napoleon : Waterloosta Washingtoniin

Jan-Henrik MERIHONKA : OPERAATIO NAPOLEON: Waterloosta Washingtoniin (Minerva 2012)

'Operaatio Napoleon' edustaa historiallista toiminta- ja seikkailuromaania.  Lähtölaukaus paukahtaa verisen taistelun tuoksinoissa Waterloossa, kun Napoleon kärsii nöyryyttävän tappion ja joutuu luopumaan vallasta.

Kirjan alussa on suomalaislukijalle tuskastuttava, vaikeiden ranskalaisnimien ja outojen paikkojen suma.  Mutta kunhan henkilöt käyvät tutummiksi, tapahtumat ja paikat hahmottuvat, jatko kyllä palkitsee lukijan kärsivällisyyden.  Muutama kartta olisi ollut avuksi.  Kerronta on sujuvaa ja miesten sananvaihto hersyy iskevää huumoria kuin miekkoja miekkailunäytöksessä.

Napoleonin pelastusoperaatio marssittaa esille urheita ja vauhdikkaita veijarisankareita, joiden rinnalla Napoleonin oma karisma jää himmeäksi - ehkä sitä kiillotetaan jatko-osassa?  Napoleonille uskolliset miehet järjestävät hänelle pakoreitin Amerikkaan aivan brittien nenän edestä.  Merimatkalla koetaan kommelluksia eikä maihintulokaan ole helppoa.  Perässä saapuvat myös Napoleonin puolalainen rakastajatar sekä heidän yhteinen poikansa.  Ja sitten brittivakoojat...  Oma tarinansa on myös miehellä, joka huijaa brittejä vale-Napoleonina ja joka viedään vangiksi Saint Helenan saarelle. 

Merihonka on tehnyt valtavan taustatyön käyttäessään Ranskan, Britannian ja Amerikan historiaa romaaninsa näyttämönä - se on kunnioitettava saavutus suomalaiselle esikoiskirjailijalle. Luulisi ranskalaistenkin kiinnostuvan käännösoikeuksista?  Jäädään mielenkiinnolla odottamaan jatkoa, miten brittien ajojahti Napoleonin vangitsemiseksi sujuu. 

Birgit Hyvönen