Se%20ken%20tulee.jpg

 

Yksi pienistä haaveistani on joskus päästä kävelemään Pikkukarhunkierros. Ei kovin suuri tai haastava haave, mutta täysin toteuttamiskelpoinen. Vaativammat patikoinnit unohdan suosiolla. En ole niin erähenkinen, että vapaaehtoisesti yöpyisin teltassa metsässä ilman kaikkia arkea helpottavia mukavuuksia. Minulle "moccamaster." on pyhä kapistus.

Jari Järvelän kirjassa Se ken tulee viimeiseksi pelifirman omistaja, Herra Pohjoinen järjestää kilpailun. Kilpailun palkintona maaliin päässeille on luvassa miljoonan euron potti. Miljoona euroa jaetaan niiden kesken, jotka selviävät koko vaativan GR20 vaellusreitin maaliin sovitussa ajassa. Vaelluksella on muutama sääntö. Päiväreittien jälkeen jokaisen on kirjauduttava yöpymispaikalla, kaikki varusteet on kannettava itse, lisäksi jokaisen on vuorollaan kannettava kenttäradiota.

Vaellukselle on valittu mukaan kymmenen suomalaista tavista, jotka kukin ovat omalla tavallaan elämässään epäonnistuneita luusereita. Alkuun tämä ryhmä tuntuukin aika epäuskottavalta joukolta vaativalle reitille. Matkan edetessä tapahtumien absurdit käänteet ja väkivaltaiset tapahtumat tuovat mieleeni William Goldingin Kärpästen herran. Elossa pysyminen ja miljoona euroa saavat ihmiset ahneiksi ja epäluuloisiksi.

"- Se pitää tappaa, sanoi Ruusunnuppu hiljaa ja kosketti vääntynyttä sormeaan.
- Ei me voida sitä tappaa.
- Sitten se tappaa meidät.
- Kaikki lyö vuorollaan, Liina ehdotti. Hän ojensi kiven Birgitalle."

Käytän lukiessani jälleen Googlea. GR20 on todellinen vaellusreitti. Se kulkee läpi Korsikan kivikkoisen saaren. GR20 on luokiteltu Euroopan vaativimmaksi vaellusreitiksi. Yllättäen törmään myös matkakertomukseen, jonka Jari Järvelä on kirjoittanut kuljettuaan tämän reitin 15-vuotiaan poikansa kanssa. Tutustun matkakertomukseen ja totean että lukemani kirja on pitkälti tositapahtumiin perustuva. Jarin ja Havun oma vaellus ei tosin sisällä toistuvia kuolemantapauksia ja murhia. Mitenkäs se lastenloru menikään? Se ken tulee viimeiseksi, ompi kuolema...

Helmet lukuhaasteessa kohtaan 36. Runo on kijassa tärkeässä roolissa