Maailman kuvat : mitä kartat kertovat meistä ja muista /

Ari RURUNEN:  MAAILMAN  KUVAT: Mitä kartat kertovat meistä ja muista?  (Into 2013)

Suomi (=Finland) mainitaan kartalla ensimmäistä kertaa v. 1493, mutta on muodoltaan vääristynyt.  Orteliuksen karttakokoelmissa 1500-luvulla Suomen kohdalla lukee "hiihtosuomalaisia eli hevosjalkaisia".

Mistä sai alkunsa suomalaisten tei eurooppalaisten maailmakuva?  Miksi karttoja on vääristelty? Missä länsi loppuu ja itä alkaa?  Miksi Suomi puhuu Itämerestä, vaikka se sijaitsee Suomen länsipuolella? Tai Lähi-Idästä, eikä kuitenkaan tarkoiteta Venäjää.  Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Turusen kirjassa MAAILMAN KUVAT.  On kai luontevaa, että eri puolilla maailmaa laadituissa kartoissa oma maa on kartan napa tai keskipiste.  Tosin Suomi ei näytä tätä kunniaa saaneen.  On mielenkiintoista seurata karttojen kehitystä vuosisatojen aikana.  Hauskaa oli tutkailla maailmankarttaa, jossa maat ovat 'ylösalaisin', mutta teksti oikein päin. Tai karttaa, jonka keskipisteenä on Kiina tai Uusi Seelanti.  Australiakin on kyllästynyt sijaitsemaan aina alareunan alla eli 'down under', joten siellä laadittiin oma maailmankuva ja kartta, jossa Eurooppa sijaitsee down under.

Erilaisista maailmankäsityksistä on suomennettu myös mainio lastenkirja: Guillaume Duprat'in PANNUKAKUSTA PÄÄRYNÄKSI eli Kuinka maailma on ennen nähty  (Nemo 2009).  Suosittelen luettavaksi yhdessä lasten kanssa.

Pannukakusta päärynäksi : kuinka maailma on ennen nähty /

Birgit Hyvönen