pienikommunisti.jpg

Lomalle lähtiessäni kiertelin kirjastossa ja etsin jotain erilaista luettavaa ja käsiini tarttui Lola Lafonin Pieni Kommunisti joka ei koskaan hymyillyt kirja. Kirja on dokumenttiromaani Nadia Comanecista, moninkertaisesta voimistelun olympiavoittajasta, maagisen kymmenen pisteen saajasta. Ennen tätä kirjaa en tiennyt mitään voimistelun maailmasta, mutta annettakoon muutama knoppitieto:

Montréalin olympialaisissa 1976 vain 14-vuotias romanialaistyttö napsi kolme kultaa, yhden hopean ja yhden pronssin, ja virheettömästä ohjelmastaan puomilla hän sai kymmenen pistettä – ensi kertaa voimistelun historiassa. Eli kyseessä oli uskomaton lapsi.

Kirjassa sekoitetaan fiktiota, kirjeenvaihtoa, urheilua sekä poliittista historiaa. Gloria Nadian ympärillä on uskomaton, Romanian valtiojohto tekee Nadiasta maan naisten keulakuvaa, mallia täydellisestä kansalaisesta. Mielenkiintoista on lukea millainen nainen kasvaa militaristisessa voimistelukoulussa maagisen, kaiken valtaavan valmentaja Belan alaisuudessa. Ja mitä tapahtuu sitten, kun kaiken voittaneesta tytöstä kasvaakin nainen.

Vangitseva, maaginen ja sekava kuva Ceausesculaisessa Romaniassa kasvamisesta, voimistelun maailmasta ja vallan tavoittelusta. Jos historia  ja henkilökuvat kiinnostavat, kannattaa ehdottomasti lukea.

Tässä  vielä linkki Nadian uskomattomaan kymmenen pisteen ohjelmaan 1976.

-Kirsi

https://www.youtube.com/watch?v=Yi_5xbd5xdE

Niin, ja Helmetin lukuhaasteeseen tämän voisi laittaa kohtaan elämäkerta, vaikka ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan tämä ei taida olla sellainen...