Ruma%20kassa.jpg

Jos katson tämän päivän tv tarjontaa, löydän sieltä kirjavan joukon erilaisia tosi-tv-ohjelmia. Futisvanhemmat, Pomo piilossa, Leijonan luola, Kielletty rakkaus ja Temptation iseland. Tänään on normaali arki-ilta, eikä tuo lista sisällä edes kaikkia tänään esitettäviä kyseisen genren ohjelmia.
Mikä saa ihmisen hamuamaan julkisuutta melkein hinnalla millä hyvänsä? Ja toisekseen, mikä saa meidät jähmettymään tv:n ääreen todistamaan Matti ja Maija Meikäläisten julkisia nolaamisia?

Piia Leino on todella ajan hermolla esikoiskirjallaa: "Ruma kassa".  Kirjan sankaritar Sarianna on yliopisto-opintonsa kesken jättänyt kaupan kassa. Ulkomuodoltaan hän ei täytä tämän päivän kauneusihanteita. Siitä huolimatta hänet bongataan kaupan kassalta tv-ohjelmaan. Kun ohjelman juoni paljastuu Sariannalle, on tapahtumaketjua enää mahdoton pysäyttää.  Sarianna löytää itsensä Thaimaasta Beastsien, hirviöiden leiriltä.

"Kieltämättä näytin toiselta puolen kohtuulliselta, mutta vasen sierain oli isompi ja ammotti sivusta katsoen kuin karvainen kraateri. Nenässä oli köyry, leuka oli nenään verraten liian mitätön. Poskipäitä kyllä oli ja iho oli sileä, vaikkakin vahamainen. Nättiä en sinäkään iltana itsestäni löytänyt."

Leino ei keskity kirjassaan tv-ohjelman sisältöön. Hyvä niin. Hän kaivaa ihmisten persoonat, tarpeet ja taustat esille. Lukijalle selviää miksi kukin kisaan on osallistunut. Haasteita arjessa ei ole vain rumilla vaan omat taakkansa on kannettavana myös julkisuudessa kekkuloivilla kaunottarilla. Ohjelmien nokkelat ja älykkäät juontajatkaan eivät välttämättä ole sellaisia älyn ja järjen jättiläisiä jonkalaisina heidät ohjelmassa saadaan näyttämään.
 Tarinan edetessä voi todeta että pimeässä kukaan ei ole toistaan kauniimpi tai rumempi. Taito kommunikoida nousee suurempaan arvoon kuin ulkonäkö ja painoindeksi.

Kirjassa heitettyä ajatusta voisi pohtia enemmänkin: Miltähän maailma näyttäisi,  jos tyhmyyttä pidettäisi yhtä suurena rikoksena kuin rumuutta?

Piia Leino Ruma kassa, Johnny Kniga, 2016  s.233

Mia