mit%C3%A4%20sain%20tiet%C3%A4%C3%A4%20me

”Luokkatoverien mielestä Suzy on pöpipöpi. Suzy ei tiedä oikeita asioita. Kuten sitä miten hiussolki kiinnitetään otsatukkaan niin, että se näyttää söpöltä, muttei liian lapselliselta. Sen sijaan Suzy tietää kaiken lepakoista ja kiiltomadoista. Ja sen, että jotkin sydämet lyövät vain 412 miljoonaa kertaa. Se riittää hädin tuskin kahteentoista vuoteen.”

Kirjastonhoitajan työn parhaita puolia on uusiin kirjoihin tutustuminen. Ensin kirja tilataan, sitten vastaanotetaan ja luetteloidaan osaksi kokoelmaa. Ja joissain tapauksissa, kuten tässä kävi, voi päästä lukemaan kirjan ensimmäisenä. Tämä kirja kiinnosti minua erityisesti kauniin kantensa ja kuvauksensa vuoksi, joten olin innoissani sen saavuttua.

”Mitä sain tietää meduusoista” on teos, joka sai alkunsa kirjailijan omien sanojen mukaan epäonnistumisesta. Ali Benjamin kirjoitti aikoinaan laajan tutkimuksen meduusoista, jota ei kuitenkaan julkaistu. Tämän tutkimuksen ympärille hän sitten kirjoitti tarinan Suzysta, yläkoulua käyvästä tytöstä, joka menettää parhaan ystävänsä onnettomuudessa. Franny oli vasta kaksitoista kuollessaan, eikä tyttöjen ystävyys ollut enää entisellään Frannyn liityttyä koulun suosittuihin tyttöihin. Suzy menettää kirjassa ystävänsä kahdella tavalla, takaumien kautta kerrottuna ystävyyden ensin viilentyessä ja lopulta hajotessa kokonaan, sekä myöhemmin lopullisesti Frannyn hukuttua. Suzy käsittelee asiaa lopettamalla puhumisen ja yrittämällä löytää syyn Frannyn kuolemaan: hänelle ei riitä syyksi äitinsä toteama ”joskus asiat vain tapahtuvat.” Suzy epäilee meduusan piston tappaneen Frannyn, ja ryhtyy tutkimaan asiaa.

Kirja kertoo surusta, menetyksestä ja erilaisuudesta, mutta antaa kuitenkin toivoa kirjan loppupuolella. Suzy käsittelee surua ja menetystä sekä syyllisyyttä siitä miten heidän ystävyytensä lopulta päättyi erikoisella tavalla, hyvin tieteellisesti. Kirja on omistettu uteliaille lapsille kaikkialla, mutta koskettaa myös aikuista lukijaa. Ja sitä lukiessa oppii aika tavalla luonnontieteistä, muun muassa niistä meduusoista.

Helmet- lukuhaasteessa laitan tämän kohtaan 18 - Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa

Minna