with-lahettaja.jpg

 

Perinteisen pelottavaa

Olen pitänyt huomaamattani pitkän tauon dekkareista. Niinpä olikin ihana löytää juuri oikea arvoitus ratkaistavaksi.

Niina With saa luotua tapahtumille oikean pohjan ensimmäisiltä sivuilta lähtien. Omistushaluinen ex-poikaystävä tai naapurin outo hyypiö ilmestyvät Lauran ovelle aina otollisella hetkellä. Juttu tartuttaa ja pitää otteessaan. Oma salapoliisi-minäni tekee armotonta tutkimustyötä tarinan edetessä.
Ja tarina eteneekin joutuisasti. Teksti on selkeää ja konstailematonta. Ratkaisu löytyy vasta viimeisillä sivuilla, niin kuin hyvässä dekkarissa pitääkin.

Laura työskentelee Maa-kustantamossa. Hänen tehtävänään on lukea läpi saapuneita käsikirjoituksia, tehdä niissä esikarsintaa ja antaa vinkkejä niille parille tuhannen joukosta, jotka läpäisevät kustantamon tiukan seulan. Laura saa sähköpostiinsa oudon käsikirjoituksen. Postissa ei ole lähettäjää eikä yhteystietoja. Sattumalta hän huomaa yhtäläisyyksiä käsikirjoituksen ja lehdessä olleen kuolinilmoituksen välillä. Voiko kaikki olla vain sattumaa, vai onko hänet vedetty mukaan johonkin vaaralliseen tapahtumaketjuun?

Seinäjoella toimittajana työskentelevä Sami saa omituisia toimeksiantoja kohtuuttoman suuria rahasummia vastaan. Tehtävät tuntuvat loppujen lopuksi harmittomilta vaikka sotivatkin Samin ammattietiikkaa vastaan. Samin vaimo Helena toipuu kokemastaan traumasta sairauslomalla eikä saa tartuttua kodin ja lasten hoitoon. Arki jää Samin pyöritettäväksi. Lisätulo on siis heidän perheessään enemmän kuin tervetullutta.

Lauran pihalla ja postilaatikolla Espoossa vierailee tuntematon mieshenkilö. Postilaatikkoon ilmestyy sanomalehti jonka kuolinilmoituksissa on jälleen jotain tuttua. Vihjeet houkuttelevat Lauran hyppäämään junaan ja tapaamaan Samin, miehen uutisten ja  kuolinilmoitusten takana.

"Hän oli erilainen. Kaikki muut ympärilläni olivat massaa, tulleet paikalle koska se kuului asiaan, mutta ilman todellista ymmärrystä. Puhuivat, häiriköivät, eivät ymmärtäneet katsoa elämässään eteenpäin. Vain hän ymmärsi. Vain hän näki minut.
Ja minä näin hänet."

-Mia-