Kaivon%20kuva.jpg

Tulis se kesä viimein. Välillä pääsin jo terassille lukemaan aamukahvin kera. Mutta nyt pitää taas vetää toppavaatteita päälle. Annika Erosen Kaivo saa aikaan lisää kylmänväreitä. Jo pelkkä kansikuva saa mielikuvituksen lentoon.

Kirjan alku meinaa tyrmätä minut. Alkusivuilla henkilöitä tipahtelee tarinaan kiihtyvällä vauhdilla. Minun on palattava hetkeksi kirjan alkuun ja kirjattava ylös kuka kukin on. Kun luettujen sivujen määrä kasvaa huomaan, että alku on kuin rikosraportti. Se on hyvä ja tanakka pohjustus kirjan tapahtumille. Alusta löytyy kirjan loppuun loogiset yhtymäkohdat.

Mieleltään järkkyneen Eeva Rautiaisen pihakaivosta löytyy vanhan rouvan ruumis. Uhrin kaulaan on solmittu köyden pätkästä rusetti. Irvokas lahjapaketti murhaa tutkimaan tulleelle rikoskomisario Hannu Savolaiselle. Tutkinnan edetessä uhrin elämästä löytyy yhtymäkohtia talon omistajaan, Eeva Rautiaiseen. Heitä yhdistää mm. Joutsenolainen, nyt jo suljettu Rauhan mielisairaala. Sairaalan unohdetut salaisuudet liittyvät tämän päivän tapahtumiin jollain perin kierolla tavalla. Savolainen huomaa, että ei vain murhan motiivi, vaan itse murhaaja tulee paljastumaan selaamalla vanhoja muistiinpanoja ja haastattelemalla sairaalan entisiä työntekijöitä.

Rikostutkinnan rinnalla seurataan Savolaisen omaa selviytymistarinaa. Vaimonsa menettänyt poliisi taistelee pitääkseen pullonkorkin kiinni. Kotoa pois muuttaneet lapset puolestaan aiheuttavat jonkinasteisia omantunnontuskia uraorientoituneelle poliisille. Eikä ihan helppoa ole hoitaa Leevi-kissan matolääkitystäkään.

Henkilöiden joukkomarssitus tarinaan selittynee, sillä, että "Kaivo" on Savolaisesta kertovan dekkarisarjan aloitusosa. Loppupuolen nopeasti ratkaistut sivujuonet pohjustavat myös tulevaa. Tästä Savolaisen on hyvä jatkaa tutkimuksiaan. Oman selkäpiissä karmivan lisän tarinaan antaa pahaenteiset aavistukset. Juuri oikeanlaista vipinää toukokuun kylmyyteen kyllästyneelle kesän odottajalle.

Helmet lukuhaasteen kohtaan 24. Kirjassa selvitetään rikos.

Annika Eronen, Kaivo 328 sivua, Myllahti Oy 2017