sieni1.jpg  sieni2.jpg

Barbro Forsberg & Stefan Lindberg:  POIMI PARHAAT RUOKASIENET  (wsoy 2012)

Kirsti Eskelinen: SIENESTÄJÄN  SUOSIKIT (Gummerus 2012)

P. Salo, T. Niemelä, U. Salo:  SUOMEN SIENIOPAS (wsoy, 2. p. 2009)

T. Siuvatti & P. Penkkimäki:  METSÄKIRJA : Syötävää ja askarreltavaa (Readme 2014)

Kootessani Haapajärven kirjastoon sieniaiheista teemanäyttelyä kuvien ja sienikirjojen avulla, tutustuin Hoyerin & Salmelan 'Sieniä ja ihmisiä' uutuuskirjan lisäksi yllämainittuihin kirja-aarteisiin.  SUOMEN SIENIOPAS on todella laaja, siinä esitellään n. tuhat kotimaista sienilajia, mutta kuvat jäävät pieniksi.  Sen sijaan  POIMI PARHAAT RUOKASIENET  keskittyy 40 hyvään ruokasieneen ja niistä on upeat, suuret valokuvat ja tarkat tuntomerkit.  Näiden kuvien avulla aloittelijakin oppii tunnistamaan monta hyvää ruokasientä.  Eskelisen SIENESTÄJÄN SUOSIKIT keskittyy 37 sieneen tarjoten mainioita ruokaohjeita.  Tekijä herkuttelee myös Suomen kielellä keksiessään hauskoja lempinimiä eri sienille, esim. hän kutsuu hallavahakasta 'kuuran ballerinaksi'.

METSÄKIRJAssa käsitellään sienien lisäksi niitä entisaikojen arjen taitoja, joilla hyödynnettiin luonnon monenlaisia  antimia.  Esimerkkinä pihkasalvan ja tervan valmistus, mahlan keruu, tuohikopan ja taulan teko, ym.  Työmenetelmistä on selkeät ohjeet ja kuvat.  Viehättävä kirja!

"Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt..."  Kävin tänään metsässä lenkillä ja löysin haperoita, kehnäsieniä ja kantarelleja - ja yllätys, yllätys: kohtasin  upean neitoperhon!  -  Tervemenoa metsään!!!

              sieni3.jpg                   sieni4.jpg

Birgit Hyvönen  :)