kolmas.jpg

Jaana LEHTIÖ :  KOLMAS  OLI  ENSIMMÄINEN

Jaana Lehtiön rikosromaani ahdistaa Porvoon poliisit melkoiseen pinteeseen, kun lyhyen ajan sisällä kaupungista löytyy useita surmatyön uhreja, mutta silminnäkijöitä ei ilmaannu. Eletään vuotta 2008.

Lehtiö kutoo taitavasti tapahtumien sarjaa monenvärisillä langoilla.  Lukija haastetaan pohtimaan syitä ja seurauksia vyyhden selvittämisessä ja odottamaan kuvion hahmottumista.  Kirjan aikahaarukka vuorottelee vuodesta 1938 vuoteen 2008 ja siltä väliltä.  Keskeinen näyttämö on Porvoo, vaikka Saksassakin välillä käydään.

Henkilöitä kirjassa on runsaasti.  Onneksi he alkavat erottua ja tulla tutuiksi, koska Lehtiö kuvaa heidän luonteenpiirteitään ja olemustaan värikkäästi ja huumorilla.  Esim. vanhempi konstaapeli Kutvonen erottuu hauskasti intohimoisen akvaarioharrastuksensa vuoksi.  Samoin erottuu ärsyttävä Hilkka Alitupa, joka pistää uteliaan nokkansa joka paikkaan.  Liljaa luulin pitkään naiseksi, kunnes hoksasin sen sukunimeksi ; etunimi olikin Tero - tutkija poliisilaboratoriosta.

Sodanaikaiset vääryydet ulottavat pitkät lonkeronsa Porvooseen vielä v. 2008.  Romaani avaa lukijalle myös annoksen Porvoon kulttuurihistoriaa tuomiokirkosta  Albert Edelfeltin taideteoksiin.  Outi Pakkasen tapaan Lehtiö paneutuu antaumuksella ruokien ja mausteiden selostamiseen.  Kirja ei ole pelkkää väkivaltaa - rakkauttakin löytyy.  Kun syyllinen - ja syylliset - lopussa paljastuivat, jäin miettimään, voisivatko samat motiivit toimia oikeassakin elämässä samalla tavalla. Mitähän psykologi sanoisi? -  Kirja on Lehtiön kolmas rikosromaani.

Birgit Hyvönen