1.  Kukkien kieli /         2.   Kukkien kielellä /             3.   Kukkien kieli

1.  Shane CONNOLLY : KUKKIEN  KIELI   (Arkki  2009)

2.  KUKKIEN  KIELELLÄ  (Kirjapaja  2011)

3.  Vanessa DIFFENBAUGH :  KUKKIEN  KIELI  (WSOY 2012) (romaani)

Kukatkin voivat puhua.  Niillä on oma symboliikkansa, jonka selittämiseksi on jo muinoin laadittu useita sanakirjoja. Äskettäin on suomennettu ainakin kaksi tällaista selitysteosta: yllä 1. ja 2. kirja.

Kirjapajan kirjassa (nro 2) on kaunis piirroskuvitus 25 kukasta - ruususta lemmikkiin - sekä lyhyt selvitys niiden symboliikasta eri maissa.  Tunnetuin on varmaan narsissi, joka Kreikan mytologiasta juontaen mielletään itserakkauden kukaksi.  Sen sijaan Japanissa narsissi symboloi iloa ja puhtautta. Kannattaakin eri maissa matkustaessa ensin tarkistaa, mitä tietty kukka siellä symboloi, ennen kuin ostaa sen tuliaiseksi.

Vielä laajempi on Arkin kustantama kirja (nro 1) sisältäen 97 kukkaa, maustekasvia tai muuta kasvia.  Niihin liittyvät tarinat ovat mielenkiintoisia paljastaen samalla, miksi kasvit kuvaavat tiettyjä asioita.  Esim. sammal - en ollut koskaan kuullut, että sammal symboloi äidinrakkautta ; perustelu selviää kirjassa.  Teoksessa on myös upea kuvitus taidokkaista kukka-asetelmista.

Kolmas kirja (WSOY)  on romaani, jonka teemana on äiti-tytär -suhde ja äidittömyys.  Päähenkilö, orpo Victoria, kasvaa lapsesta aikuiseksi turvattomuuden, pelkojen ja pettymysten keskellä.  Alituinen asuinpaikan vaihtuminen lisää juurettomuutta ja hänestä kasvaa 'piikikäs kaktus'.  Kun sitten eräs kasvatusäiti opettaa Victorialle kukkien kieltä, siitä tuleekin tytölle äidinkieli.  Mutta vielä moni pistävä piikki ehtii satuttaa Victoriaa ennen kuin kukkien maailma tulee kääntämään hänen kohtalonsa - niin, ja rakkaus, joka parantaa haavat...

Birgit  Hyvönen

p.s.  Tiesitkö, että orkidea symboloi intohimoista rakkautta, tammenoksa vieraanvaraisuutta, pietaryrtti on sodanjulistus ja vaaleanpunainen hyasintti tarkoittaa 'anna anteeksi'?