menneen%20talven%20lumi-normal.jpg“Mutta hyvin usein elämässä käy niin, että marginaalissa onkin se kaikkein tärkein.” 
- romaanin henkilö Antti


Tanja Kaarlelan uusi romaani on suunnattu nuorille. En tiedä teenkö vääryyttä kun nyt aion sanoa sanasen kirjallisuuden alueesta, josta minulla ei juuri ole aikaisempaa henkilökohtaista lukukokemusta, sillä siirryin Somersalosta ja Grimmin veljeksistä Viisikoitten  kautta suoraan aikuisten romaaneihin. Luulen kuitenkin, että nuoruuden minäni olisi pitänyt Tanjan romaanista, aivan samoin kuin piti aikuinen minussa.

Menneen talven lumi kertoo nuoren Marin kasvutarinaa viimeisenä kouluvuotena kuihtuvassa syrjäisessä kylässä. Miljöössä, joka on varsin tuttu myös minulle. Siksipä voin sanoa, että tarina elämänpiireineen on hyvin uskottava ja vaikka se sijoittuu tähän päivään, sain kokea lukiessani myös takaumia omasta nuoruudestani. Kertomus ei sisällä järisyttäviä juonenkäänteitä, mutta on silti mukaansatempaava ja välillä vähän jännittäväkin, se pitää lukijansa hyvin imussa. Dialogi on luontevaa ja siinä on myös hauskuutta. Kirjailija käsittelee lämmöllä ja ymmärryksellä nuoria askarruttavia vaikeitakin asioita, kuten hankaluuksia suhteissa vanhempiin ja sisaruksiin, säröjä ystävyydessä, rakastumista ilman vastakaikua, tulevaisuuden polkujen valinnan vaikeutta, hämmentäviä yhteiskunnallisia koukeroita, ympäristöasioita, maaseudun alasajoa..

Romaanilla on yhteiskunnallista sanottavaa, se ottaa hienoviritteisesti kantaa pienten kyläyhteisöjen säilyttämisen puolesta. “Maailmassa on paljon vääryyttä, eikä kukaan tee asioille mitään.” On hienoa ja kannustavaa, että kirjan päähenkilö Mari ystävineen päättää tehdä jotain. Vaikka itsekin empivät, he alkavat kuitenkin toimia aktiivisesti, jotta ihmiset heräisivät ja alkaisivat ajatella omalla päällään. Lukija alkaa myös itse pohtia, onko tosiaankaan fiksua vain hiljaa hyväksyä kaikki se, mikä ylhäältä käsin annetaan. Eikö se ole sama kuin luopuisi vähän ihmisyydestään, syntymäoikeudestaan. Jos haluaa elää toisenlaista elämää, on tehtävä jotain toisin.

Toivoisin, että Menneen talven lumi romaani löytäisi tiensä mahdollisimman monen nuoren käsiin vaikkapa yläkoulujen kirjastojen ja lukudiplomilistojen kautta. Myös aikuinen voi tarttua tähän kirjaan.
- Anita