nukkekaappi.jpg

En olekaan aikoihin lukenut historiallista romaania, joka kertoisi ajasta ennen 1900-lukua. Joten kirjaa aloitellessa piti hieman palauttaa mieleen Euroopan historiaa. Amsterdam, Kaupankäynnin suuri aika, killat, uskonpuhdistus... Ja kävi juuri niinkuin arvelinkin; tarina ja aikakausi veivät mukanaan.

On vuosi 1686 Amsterdamissa. Nella koputtaa uuden kotinsa oveen. Hän on juuri mennyt naimisiin Kauppias Johannes Brandtin kanssa. Mutta mies ei olekaan kotona, vaan kotona on töykeä sisko ja kaksi omituista palvelijaa. Nellan on vaikea ymmärtää mihin tilanteeseen onkaan joutunut. Kun Johannes viimein palaa matkoiltaan kotiin, ei avioliitto olekaan sitä mitä Nella kuvitteli. Kuitenkin hän ymmärtää ettei takaisin maaseudulle ole paluuta, vaan on vain pärjättävä.

Johannes antaa Nellalle häälahjaksi nukkekaapin. ( Tämähän on ihan tätä päivää. Vasta selasin ihanaa onnelin ja Annelin nukkekotikirjaa... ) Mutta siis palataanpa itse kirjaan. Nella alkaa sisustaa nukkekaappia ja tilaa esineitä omituiselta miniatyristilta, jonka osoitteen löytää myyntiluettelosta. Miniatyristi alkaa lähetellä pyytämättä esineitä, jotka tuntuvat ennustavan tulevaisuutta. Yhteyden Nella huomaa usein vasta tapahtumien jälkeen.

Kirjaa on kehuttu taianomaiseksi, ja sitä se kyllä oli. Ajankuva, Nellan kasvaminen arasta nuoresta morsiammesta päättäväiseksi kauppanaiseksi on kiinnostavaa ja mukaansatempaavaa luettavaa. Tapahtumat ja käänteet ovat meille, tämän ajan ihmisille hurjia, mutta tuohon aikaan täysin mahdollisia. Tarina olisi ollut hyvä ja kiinnostava ilman mystistä minatyristia ja Nellalle ilmaantuvia esineitäkin, mutta oman säväyksen tämäkin juonne tarinaan toi.

Suosittelen kaikille historiasta pitäville.  Ja kun keväällä olen menossa käymään Amsterdamissa, aion katsella ovia niin, jospa löytäisin auringon muotoisen merkin.

Helmetin lukuhaasteessta voisin laittaa kirjan kohtaan 42. Esikoisteos.

-Kirsi