N%C3%84INKOIN2.jpg

Erkki  VÄHÄSARJA : NÄIN SEN NÄIN JA KOIN. Tarinoita taipaleeltani.  (2015)

Tyttärensä pyynnöstä Nivalan seurakunnan kanttorina ja Jokilaaksojen musiikkiopiston rehtorina ja opettajana toiminut Erkki Vähäsarja ryhtyi kirjoittamaan muistelmia omasta elämästään.  Kirjoitettuaan noin vuoden ajan Vähäsarja toteaa, että työ jäi kesken suuren leikkauksen tähden.  Siitä huolimatta kirja lähti painoon, ja näin julkaistiin yllänäkyvä muhkea 366-sivuinen omaelämäkerta.

Vähäsarjan lapsuudenkoti oli Nivalassa lähellä Haapajärven rajaa Lipposen kaupan ja Karvoskylän kappelin naapurissa.  Oppikoulun Vähäsarja aloitti Haapajärvellä, mutta se keskeytyi Vähäsarjan ollessa 14-vuotias  -  käsittämättömän koulukiusaamisen vuoksi.  Onnekseen hän pääsi sitten Ouluun sotilassoittokuntaan soitto-oppilaaksi.  Siellä kului useita vuosia.  Musiikillisesti lahjakkaalle ja ahkeralle nuorelle miehelle olisi auennut useitakin jatko-ovia, mutta hengellisen heräämisen myötä kanttorin ammatti ja kirkkomusiikki alkoivat tuntua mieluisimmalta.  Tuli muutto Kuopioon opiskelemaan ja töihin.  Sieltä löytyi myös se tosimieluinen, eli Seija, hänkin musiikin ammattilainen.  Perheen perustamisen myötä alkoivat työntäyteiset ruuhkavuodet ja muutto Nivalaan.  Perhe kasvoi neljän lapsen verran.

Työt ja haasteet lisääntyivät Erkillä ja Seijalla kummallakin. Seurakunnassa kanttorin tehtävät, lukuisat kuorot, konserttimatkat (joista kirjassa monta hupaisaa tarinaa!) ja Erkillä vielä musiikkiopiston rehtorin vaativa tehtävä.  Ja vielä lisää haasteita, kun musiikin ammattilaista tarvittiin moneen näytelmään.  Tuli myös raju pysähdys vaimon sairastuttua vakavasti.  Kirjaan sisältyy rehellistä ja syvällistä tilitystä eletystä elämästä sekä mielenkiintoisia kohtaamisia monenlaisten ihmisten kanssa.  Heitä ovat mm. paikalliset kyläläiset, muusikkotaiteilijat sekä monet, monet muut.

Kirjan kirjoitusasuun olisi kaivannut vielä oikolukijan viimeistelyä, mutta isokokoinen teksti ja valokuvien runsaus on plussaa.  Vähäsarja osaa kirjoittaa vauhdikkaasti ja räväkästikin, mutta myös syvällisellä vakavuudella.  Raamatun Sanaan vedoten hän ottaa rohkeasti kantaa Suomen ev.lut. kirkon liberaaleihin suuntauksiin.  Kirja on arvokas kooste Nivalan paikallis- ja kulttuurihistoriaa.

Birgit Hyvönen