Täyttä puuta : pilko, pinoa ja kuivaa : puulämmittämisen taito /

Lars  MYTTING : TÄYTTÄ  PUUTA  : Pilko, pinoa ja kuivaa - puulämmittämisen taito.  (Bazar 2013)

Vaikka "Täyttä puuta" on kirjoitettu Norjan oloissa, voi suomalainenkin halonhakkaaja ja puunpinooja samaistua kirjan tilanteisiin.  Sitä paitsi kirjaan on lisätty aimo annos monen suomalaisenkin kokemuksia polttopuiden merkityksestä.

Mytting kertoo, miten hänen naapurinsa, keuhkosairas eläkevaari Ottar herätti hänen kiinnostuksensa polttopuita kohtaan.  Mytting nimittäin ihmetteli, miksi Ottar tilasi pihaansa uuden polttopuukuorman jo keväällä.  Eläkevaarit ovat viisaita miehiä - Suomessakin heillä olisi paljon annettavaa, nimittäin kokemuksen tietotaitoa tiedonjanoiselle nuorelle polvelle.  Esimerkiksi, milloin puut on kaadettava ja miten ne kuivatetaan oikein.  Väärään vuodenaikaan kaadettu puu ei välttämättä kuivu koskaan...

Hakkuukauden tulisi noudattaa luonnon ja vuodenaikojen  rytmiä: talvella tai keväällä ennen lehtien puhkeamista.  Poikkeuksena rasiin kaato eli lehtikuivatus, jossa odotetaan pari viikkoa, kunnes lehdet ovat imeneet puusta nesteen.  Heti sen jälkeen puut on katkottava, halottava ja pinottava kuivumaan.  Ottar oli koko ikänsä hakannut omat halkonsa.  Hän nautti puun tuoksusta - ja hän kantoi puita kuin kultaharkkoja...

Metsuri Matti Luoma Kauhajoelta kertoo mm. moottorisahamuseostaan, jossa on n. 400 sahaa.  Kälviällä Mikko Uusimäki tekee yhä metsätyöt suomenhevosen kanssa.  Antero Kajanto kertoo saunan lämmityksestä.  Ja Suomen maineikkain halonhakkaaja Juha Mieto kertoo intohimostaan: "Koivu halkiaa helpoimmin, mutta kuusikin menee tosi nätisti, kun oksien väliin huitaisoo."  - Tiesitkö, että ennen vanhaan sulhaskandidaatitkin testattiin jossain sen mukaan, millaisen halkopinon osasi tehdä?

Hyvä kuvitus, opettavainen, käytännöllinen, jopa runollinen teos.  Mainio lahja kaikille sulhaskandidaateille ja omakotitalojen nuorille isännille!

Birgit Hyvönen