perhoset.jpg

Veera Salmen kirja Perhoset veljeni ympärillä oli omituinen kirja. Se oli pitkään "Kohta luen tämän kirjan" kasassani, ja kun se yhtäkkiä hävisi tyttäreni pianon päälle itsekseen, ajattelin että nyt on aika lukea se. Alussa olin, että mikä ihme tämä on? ja luin kirjaa koska en osannut määritellä sitä. Loppua kohti aloin rakastaa nimenomaan sitä määrittelemättömyyttä siinä. Kun kaikkea ei voi aina sanoin kuvata eikä aina edes se suunnitelma b ole se toimiva. Mitä sitten on tehtävä?

Aluksi ja välilläkin Joonas, kertojaääni, tuntuu stereotyyppiseltä ajelehtijanuorelta, joka ei saa mistään kiinni. Koska suunnitelmaa ei ole, mihinkään on vaikea tarttua. Sitten kun vielä veli Johannes katoaa, tuntuu että siitä vähästäkin rutiinista lähtee pohja. Koko sisarussarja ajelehtii kun sumussa. Eikä samaa taulua uudelleen ja uudelleen maalaavasta äidistäkään ole tässä tilanteessa apua. 

Kirja on surumielinen, se lumoaa lukijansa jotenkin omituisesti. Saa näkemään useampia värejä kuin vain mustan ja valkoisen. Asiat eivät aina, tai oikeastaan koskaan olekaan niin yksinkertaisia kuin miltä ne näyttävät. Omituiset jutut seuraavat toisiaan. puhuva Burton koira, appelsiinit, siskon perhoset, jotka jotenkin kuitenkin solahtavat juoneen kuin itsestään ja itsestään selvästi. 

Sain kunnian olla yhden päivän kirjailijan, Veera Salmen henkilökohtaisena kuljettajana kun hän kävi kirjailijavieraana Kärsämäen koululla. Tapa miten hän otti lapset huomioon, kertoi ihania juttuja puluboi kirjoistaan ja lukemisesta sai minut jälleen kerran tuntemaan itseni etuoikeutetuksi, kun saan tehdä tällaista työtä. Ja kun ajattelen kaikkia niitä puluboin juttuja, on ihan itsestäänselvää että yksi Burton koira puhuu. 

 

Levottoman sisarussarjan kuopuksen, viulua soittavan Johanneksen, puhumattomuus on Joonakselle ja Joonialle yhtä itsestään selvää kuin se, etteivät kissat ja koirat puhu. Sitten Johannes katoaa kilpailumatkalla Islannissa, ja maailma järkähtää sijoiltaan. Ensin koirat ryhtyvät puhumaan, ja kun sitten Roomassakin jo järisee, on sisarusten aika ryhdistäytyä ja ruveta etsimään jotakin, mitä voisi kutsua vaikka suunnitelma B:ksi.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille psykologisista romaaneista pitäville. Ja kaikille muillekin.