Et kai vain pelkää?    pakokor.jpg

GIUSEPPE CATOZZELLA :  ET KAI VAIN PELKÄÄ  (Like  2014)

EUNSUN KIM : POHJOIS-KOREA - yhdeksän vuoden pakomatka helvetistä  (Siltala 2014)

Tässä kaksi pakotarinaa tämän päivän maailmastamme. 'Et kai vain pelkää'  on kirjoitettu romaanin muotoon, mutta perustuu tositapahtumiin ja sijoittuu Somaliaan.  Sisaret Samia ja Hodan kasvavat perheessä, jossa vanhemmat kannustavat tyttöjään heidän harrastuksissaan. Hodan, joka on vanhempi, haluaa kehittyä laulajana.  Nuorempi sisar Samia on intohimoinen pikajuoksija, joka treenaa itsensä mukaan Pekingin olympialaisiin.  Kisojen jälkeen hän jatkaa valmentautumista kohti vuoden 2012 Lontoon olympiakisoja.  Mutta yht'äkkiä kaikki muuttuu! Isä ilmoittaa murheissaan tyttärilleen: "Tyttäreni, kaikki se mikä vielä eilen oli normaalia, on tänään vaikeaa."  Ihmisiä katoaa.  Ihmisiä murhataan.  Tytöiltä otetaan oikeudet pois.  Miten harjoittelet pikajuoksua mustassa burkhassa?  Al-Shabaab värvää pakkokeinoin nuoria poikia terroristiriveihinsä ja kylvää kauhua asukkaisiin. 

Hodan pakenee, ensin Eurooppaan ja sieltä lopulta Helsinkiin.  Samia oli aina vannonut isänmaanrakkauttaan ja uskollisuutta Somalialle, mutta pakon edessä hänenkin on paettava.  Lontoon olympialaisissa hän haluaa juosta kunniaa Somalialle.  Pakomatkalla salakuljettajat käyttävät hädänalaisten ihmisten tilannetta julmasti hyväkseen, sen joutuu Samiakin kokemaan.  Miten suhtautua pelkoon?  Miten kohdata vaarat?  Lukija elää vahvasti mukana pakomatkalla.  Mutta Lontooseen asti urhea Samia ei milloinkaan pääse...

Samoja tunteita lukija kohtaa Eunsun Kimin kirjassa pakomatkalla nälänhädän Pohjois-Koreasta Etelä-Koreaan.  Perheen isä ja isovanhemmat ovat kuolleet nälkään.  Äiti kahden tyttärensä kanssa pakenee nälän pakottamana. Alkaa pakomatka Kiinaan ja päättyy yhdeksän vuoden kuluttua Etelä-Koreaan.  Kiinassa he jäävät kiinni ja heidät palautetaan Pohjois-Koreaan, josta he pakenevat uudestaan.  Kiinassa he joutuvat ihmiskaupan uhreiksi.  Vuosien pakoilun ja piileskelyn jälkeen he vihdoin löytävät luotettavan tahon, joka auttaa heitä pakenemaan Mongolian kautta Etelä-Koreaan.  Nyt alkaa myös herääminen siitä valheen vankilasta, jossa he aivopestyinä ovat ennen eläneet.  Tunteiden kirjo on valtava.  Lukijalle herää kysymys, miten näitä ihmisiä voi auttaa. ' Joka tietoa lisää, se tuskaa lisää' on tuttu lause, mutta siitä huolimatta nämä kirjat kannattaa lukea!  Ja varsinkin nyt, kun Eurooppaan tulee uusia pakolaisia koko ajan.

Birgit Hyvönen