parantola.jpg

Satu MATTILA-LAINE : PARANTOLA   (Karisto 2015)

Ihmispelko voi olla yhtä rankkaa kantaa kuin joku sairaus. Tai vielä rankempaa.  Samoin häpeän kantaminen.  Kirjan 15-vuotias Elisa häpeää sairastamaansa epilepsiaa ja yrittää salata sitä, koska pelkää menettävänsä ystävänsä. 

Eletään vuotta 2014, mutta kuinka ollakaan, yhtäkkiä Elisa sujahtaa aikamatkalle 1930-luvulle ja keskelle kaatumatautisten parantolan arkea.  Alkaa seikkailu omituisten tapojen ja hämmentävien uskomusten maailmassa.  Löytyy uusi ystävä Anna, jonka rakkaus Jussiin näyttää tuhoontuomitulta.  Pelkoa ja jännitystä saa aikaan inhottava lääkäri Groman pakkokeinoineen. 

Olenkin jo kaivannut nuortenkirjoja, joissa palattaisiin takaisin oikeaan elämään, siis ihan arkeen täällä Suomessa.  Arkikin voi olla arvokasta ja sytyttää ahaa-elämyksiä.  Ja vintagea ynnä nostalgiaa.  Ja ennen kaikkea myötäelämisen taitoa.  Suosittelen 'Parantola'a kaikille nuorille tytöille, hoitoalaa ammatikseen suunnitteleville sekä niille vähän vanhemmille lukijoille, jotka pitävät Anni Polvan Tiina-kirjoja tai Anni Swanin nuortenkirjoja nostalgisina. 

Birgit Hyvönen

P.s. rakastan kirjoja, joissa on onnellinen loppu!  :)