kasintehdyt-aseet.jpg  

Juha JORMANAINEN : KÄSINTEHDYT  ASEET : Teräksen taitajia  (Readme 2015)

Iät ja ajat on yksi ihmisen tärkeimmistä työkaluista ollut puukko.  Puukkojen historiasta on ilmestynyt loistava 2-osainen teossarja Anssi Ruusuvuoren työstämänä.  Mutta tässä Jormanaisen kirjassa 'Käsintehdyt  aseet' on keskitytty tämän päivän puukkoseppämestareihin Suomessa (heitä on vain seitsemän tällä hetkellä) ja muissakin maissa.  Heidän taidonnäytöistään otetut valokuvat saavat lukijan huokaamaan ihastuksesta ja kunnioituksesta näitä taitureita kohtaan. 

Kirjassa selvitetään, millaisista materiaaleista terä, kahva, hela ja tuppi voidaan tehdä.  Erilaiset teräkset esitellään, samoin työvaiheet. Esim. miten teräkseen voi työstää erilaisia kuvioita.  Yksi tällainen menetelmä on japanilainen Mokume Gane, jota Matti Kunelius esittelee kirjassa.  Myös kahvat voi kaivertaa ja koristella mitä mielikuvituksellisimmilla kuvioilla, esim. oman koiran kuvalla, fantasiahahmoilla, symboleilla jne.  Vanhan puukon pikakunnostukseen löytyy myös ohje eikä puukon teroitustakaan tietenkään ole unohdettu.

Esiteltyjen puukkoseppien joukkoon on löytynyt yksi nainen: Egge Edussaar-Harak Virosta.  Haapajärven kunniaksi kirjasta löytyy Haapajärven Oksavalla v. 1971 syntynyt Pasi Jaakonaho.  Hän on suorittanut puukkoseppämestarin erikoisammattitutkinnon v. 2009.

Oletko nähnyt unta puukosta, jossa on mosaiikkidamaskiterä, kahva mammutinluuta tai visakoivua, hela uushopeaa tai lepän juuripahkaa ja bauteerattu nahkatuppi tai poronsarvituppi hopeaniiteillä? Ah, tämä kirja tulee olemaan monelle suurenmoinen aarrearkku ja unelmien aihe!  Varoitus: nämä puukot eivät tule arkikäyttöön!

Birgit Hyvönen