juurihoito-miika-nousiainen_1.jpg

"Juurihoidon" luettuani totean, että hyvää kannatti odottaa. Kirjan ensimmäiset sivut saavat minut huomaamaan miten olenkaan kaivannut tuota Hakaniemen harmaahapsen huumoria ja toisaalta totisiin asioihin suoraviivaista tarttumista.
Jos joku, niin hampaan juurihoito on asia johon pitää saada edes hitunen huumoria. Juurihoito koettuna on epämiellyttävyydessään omaa luokkaansa.

"Hampaan ydinontelo avataan,  jotta hammaslääkäri pääsee käsiksi tulehtuneeseen juureen."

Sen jälkeen hammaslääkäri sorkkii pienellä pulloharjan näköisellä harjalla hampaan sisusta ja kuolettaa juuren.

Pekka Kirnuvaaralla on kaksi ongelmaa, tai ehkä kolme. Kolmas on ex-vaimo, joka dominoi lastenhuoltajuusasiaa oman tahtonsa mukaan. Ensimmäinen ongelma on Pekan aikoinaan kadonnut isä, Onni Kirnuvaara. Toinen ongelma on jatkuvasti rapistuva purukalusto.

Tulehtunut poskihammas vie Pekan Eskon vastaanotolle. Sosiaalisena persoonana Pekka aprikoi mahdollista sukulaisuutta saaden Eskon harmonian järkkymään. Esko, liki kuusikymppinen sinkkumies ei elämäänsä mullistuksia kaipaa. Suurin järkytys elämässä on ollut mies joka ei ymmärrä käyttää hammaslankaa ja juo vielä tämän hullutuksen lisäksi colaa. Nyt tämä henkilö osoittautuu veljeksi.

Eskon ja Pekan välit syvenevät järkytyksistä huolimatta. Molemmilla on tarve selvittää miksi isä hylkäsi molempien poikien perheet ja katosi. Totuudenetsintäretki vie lopulta veljekset Lieksan kautta ensin Ruotsiin ja Thaimaaseen päättyen lopulta Australian takamaille Alice Springsiin. Matkan aikana sisaruksia löytyy lisää.

Löydän Pekasta paljon samaa kuin "Vadelmavenepakolaisen" Mikko Virtasesta. Molemmat uskovat omaan asiaansa yhtä ehdoitta. Pekalla on vakaa käsitys millaista sisaruus on. Sen nimissä kaikki on hyväksyttyä. Sellaisiahan sisarukset ovat. He ymmärtävät toisiaan ja löytävät aina hyvän syyn miksi sisko tai veli toimii tietyllä tavalla.

"Esko ei sentään itke, vaikka on selvästi liikuttunut.
- Sinulla näkyy olevan vähän hammaskiveä. Voin poistaa sen ilmaiseksi, jos tulet Helsinkiin.
Esko selvästi hallitsee herkät jäähyväiset."

- Mia