Minna Maijalan kirja Punaiset Kengät: Minna Canthista, rakkaudesta ja vallasta osui silmiini kirjastomme hyllytettävien kasassa. Selailin ja päätin ottaa ihan kotiin ja tykästyin kovasti. Kirja koostuu esseistä, joissa Maijala pohtii teemoja, joita Minna Canth aikanaan nosti esiin. Onko mikään muuttunut? Esseissä käsitellään niin mielenterveyttä, ihmisarvoa, naisen asemaa, sukupuolitettuja tarinoita, sekä rakkauskäsityksiä raikkaasti historiaa ja ajankohtaisia populaarikulttuurisia ilmiöitä tarkastellen.
”Hänen kirjoituksensa vallasta, yhteiskunnasta ja ihmisestä ovat yllyttäneet minua katsomaan omaakin aikaani samanlaisella silmällä, kriittisesti ja kysyvästi. Ja usein olen saanut hämmästellä, kuinka vähän nykyajan keskustelut eroavat Canthin ajasta.”
Minna Maijala kirjoittaa mielenkiintoisesti, pohdiskelee ja jättää avoimeksi. Jokainen essee alkaa Canth sitaatilla, ja yhtäkkiä lukija huomaa miettivänsä ovatko asiat sittenkään muuttuneet. Itse kiinnostuin rakkauskäsitysten kuvaamisesta. Siitä, että läpi kirjallisuuden historian miehet ovat kuvanneet naisten rakkautta. Usein kiellettynä ja onnettomana, kuten esimerkiksi Romeossa ja Juliassa tai Anna Kareninassa. Miehen ja naisen kokema rakkaus on kuitenkin hyvin erilaista. Miehet ovat kirjoittaneet lukemattoman määrän tietokirjoja rakkaudesta, kun taas naiset keskittyvät rakkauden kaipuuseen, yksityiseen tunteeseen.
Esseitä lukiessa tuli tehtyä useita varauksia kirjoihin, joihin Maijala viittaa, joten lista luettavista kirjoista kasvoi tämän kirjan myötä oikein mukavasti. Esseet ispiroivat miettimään ja pohtimaan. Mikä on kulttuurista, mikä on opittua? Onko voittajan ääni aina se ainoa ja oikea?
Suosittelen kirjaa kaikille, joita kiinnostaa naiskysymykset, ajankohtaiset yhteiskunnalliset aiheet sekä Minna Canth.
-Kirsi
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.