tuntematon-kimi-raikkonen.jpg


Olen seurannut formula ykkösiä siitä asti, kun formulafanaattinen mieheni alkoi seurata Häkkistä joskus 1991-1992. Jos halusin keskustella mieheni kanssa kisaviikonloppuna, oli tiedettävä jotain formuloista, muuten jäin kuuntelijan ja oppijan asemaan. Pikkuhiljaa siihen innostui itsekin. Tyttärestä kasvoi "formulatyttö" , joka nenä kiinni tv-ruudussa seurasi jokaisen kisan. Joulupukki toi autoradan ja parkkitalon.
Olisi siis väärin sanoa, että luin Kari Hotakaisen kirjan Tuntematon Kimi Räikkönen ihan vain henkilöhistoriasta kiinnostuneena. Formulat kiinnostaa ehdottomasti ja kaikkien aikojen mielenkiintoisin henkilö F1-auton ratin takana on Räikkönen.

Kuitenkin tästä "Kimin väristen lasien" takaa luetusta kirjasta löytyy enemmän henkilöä kuin autoa. Tämä kirja ei ole juoru- eikä paljastuskirja. Se ei myöskään ole maineen kiillotuskirja. Se on tarina suomalaiseen perheeseen syntyneestä pojasta, jolla on kova tahto päästä eteenpäin... vauhdilla! Kirja kertoo perheestä jolla on yhteinen harrastus. Se harrastus syö kaiken vapaa-ajan ja varannot. Harrastus kuitenkin kasvattaa yhden kaikkien aikojen kuuluisimman suomalaisen.

Luulen, että kirjailijalla ja kilpa-autoilijalla synkkasi aika hyvin, kun tämän kirjan pohjana olleet haastattelut on tehty.  Uskoakseni Hotakainen on saanut tekstiinsä juuri sen aidon Kimin. Oli ihanaa huomata, että tuo punapukuinen kaveri, joka Hotakaisen sanoin liikkuu hypähdellen ja puhuu vähän mutta asiaa, on niin kuin kuka tahansa nuori isä. Hän on huolissaan jälkikasvustaan ja potee huonoa omaa tuntoa ollessaan töissä, kun pitäisi olla kotona siellä missä ne kaikkein tärkeimmät asiat ja ihmiset ovat.

Luin kirjaa osittain ääneen miehelleni mökkimatkalla. Välillä piti vetää henkeä vähän pidempään sillä muutama pätkä kirjassa menee tunteisiin. Se maailmankuulu kuski onkin ihan tavallinen nuori isä. Hänen suurimmat onnenhetkensä tulee samoista asioista kuin kenen tahansa vanhemman onnenhetket: Oman lapsen ensimmäiset sanat ja askeleet tai yhteiset hetket perheen kanssa.

Helmet -lukuhaaste on meinannut unohtua.  Laitan tämän kohtaan 43, käännösoikeudet on myyty ainakin kymmeneen maahan, eli uskon että tästä ainakin tulee Suomalainen kirja, joka on käännetty jollekin toiselle kielelle.

- Mia -