sodassa_ja_rakkaudessa.jpg

Historia on aina ollut lähellä sydäntäni, ja rakastan lukea historiallisia romaaneja sekä elämäkertoja jossa historian tapahtumia kerrotaan yhden ihmisen näkökulmasta. Sitä miten iso historiallinen tapahtuma näyttäytyy yhdelle ihmiselle ja mitä se saa aikaan yhden ihmisen arjessa. Mikrohistoriaa siis. Ja mikä on enemmän ihmisten arkea muuttavaa aikaa kun sota. Sodan kauheus niin rintamalla kuin myös kotona on hurjaa luettavaa, ja kuten Laila Hirvisaari on joskus jossain haastattelussa sanonut, parasta rauhantyötä on kirjoittaa sodasta. Uskon tämän pitävän paikkansa.

Chris Cleaven kirjassa Sodassa ja rakkaudessa seurataan Lontoolaisten nuorten aikuisten elämää toisen maailmansodan aikana. Kun sota julistetaan alkaneeksi Englannissa 18-vuotias Mary North ilmoittautuu heti vapaaehtoiseksi, vaikka vanhempien hyvän aseman johdosta, hän voisi jatkaa suojattua ja helppoa elämää koko sodan ajankin. Hän elättelee toiveita jännittävästä vakoojan toimesta, eikä kirkassilmäisyys ja into laannu, vaikka hänet määrätään opettamaan Lontooseen jääneitä lapsia; köyhiä, värillisiä ja vammautuneita.

Kun toisaalla Tom Shaw on päättänyt jättää koko sodan väliin. Kuitenkin hänen paras ystävänsä Alistair ilmoittautuu vapaaehtoiseksi, eikä Tomkaan voi enää jäädä omaan ullakkohuoneeseen odottamaan sodan loppua. Toiseksi keskeiseksi henkilöksi nouseekin kirjassa juuri Alistair.

Kirja vei mukanaan. Jäin pitkäksi aikaa miettimään Lontoon pommituksia, ja sitä tuhoa mitä ne saivat aikaan. Propaganda on ollut Lontoossa voimakasta, kansallistuntoa ja jaksamista on toitotettu kaupunkiin jääneille.  Myös Alistairin Maltan piirityksen aika sai mielenkiinnon heräämään. Näistä on luettava enemmän.

Rakkaus on piinaavaa, ehka sota-aikana vielä enemmän kuin muillon. Kun elämä voidaan ottaa pois milloin vain, on päätökset tehtävä nopeasti ja tunteita ei kannata säästellä. On surullista miten näiden nuorten aikuisten elämät muuttuvat ja kirkassilmäisyys karisee sodan edetessä.

Pysäyttävä, kaiken huomion vievä kirja jossa kuitenkin on rakkautta ja erinomaista tarinankerrontaa.

Helmet lukuhaasteeseen ujutan tämän kohtaan 34. Kirja ajasta jota et ole elänyt.