Lars Levi Laestadius : yksi mies, seitsemän elämää /

Juha PENTIKÄINEN - Risto PULKKINEN :  LARS  LEVI  LAESTADIUS - yksi mies, seitsemän elämää   (Kirjapaja 2011)

Laestadius muistetaan helposti vain yhden asian miehenä.  Tämä kirja esittelee hänen saavutuksiaan muillakin aloilla kuin pappisuralla.  Monia yllätyksiä on kirjan sivuilla, mielenkiintoista uutta tietoa ainakin itselleni.  -  Tästä Ranskan legioonan ritarista on jopa hupaisa piirroskuva, jota säilytetään Tukholman kansallismuseossa.  Monta muutakin L:n seitsemään elämään liittyvää kuvaa on kirjaan otettu, mm. kartta hänen tekemistään luontotutkimusretkistä sekä hänen piirtämistä ja kuivattamista kasveista.  Hänen arvellaan keränneen jopa 20 000 - 30 000 kasvia!!  Niitä löytyy yllättäen jopa Jyväskylän yliopistosta.  Kirjasta selviää, miten niitä sinnekin on kulkeutunut. Opiskeluaikanaan L. olikin kahden vaiheilla, valitako papin vai kasvitieteilijän ura.  Kumpaakin hän toteutti, vaikka sittemmin totesi harmistuneena "lajimaakarien"  keräävän vain omaa kunniaansa!

Lukijalle avautuu myös L:n taustoja;  isä oli ruotsalaista pappissukua ja äiti saamelainen.  Tätä monilahjakasta tiedemiestä ja räväkkää puhujaa kuvataan värikkäästi ja huumorilla. L:n pappilassa vastaanotettiin jopa Ranskasta asti vieraita - tiedemiehiä, jopa kuninkaallisia.  Hänen oppineisuuttaan arvostettiin - tosin eräs ranskalainen naisvieras kuvasi myöhemmin häntä "mörökölliksi ja tylyksi isännäksi"!  Yksi hänen syvällisiä tutkimuskohteitaan oli saamelaisten historia, perinteet ja mytologia. Selviää kirjassa sekin, että L:n hengelliseen elämään ratkaisevasti vaikuttanut Lapin Maria ei ollutkaan oikealta nimeltä Maria, vaan aivan muu...  

Kirjan lopussa Pentikäinen kertoo tähän tutkimukseen vaikuttaneista taustatekijöistä, vanhemmistaan ja Samuli-veljestään.  Myös Haapajärven ajalta on maininta.

Birgit Hyvönen