kirja.jpg

Jokin aika sitten uusien kirjojen seasta käsiini osui pieni puhtaan valkoinen kirja. Mark Levengoodin "Vasten auringon siltaa. Kirjaan on koottu otteita Levengoodin lapsuudesta ja nykyisestä elämästään.

Tätä kirjaa teki heti mieli selailla ja kun avasin sen,  kansien sisältä silmien eteen ilmestyivät tutun oloiset tontut ja pikkupojat. Ihastuttavan kuvituksen kirjaan on tehnyt Ilon Wikland.
Suosikkini kuvista on mummo, joka joulun alla hankaa marttyyrimaisena miniänsä pesemättä jättämää eteisen ovea. Jostain listan raosta kurkkii ihmettelevä tonttu.

"Silläkin uhalla, että aiheutan yhden jos toisenkin pienen aivoverenvuodon tonttujen hellyttävissä pääkopissa, haluan sanoa: Kunnollisuus ei ole joulussa tärkeintä. Yhdessäolo on valtavan paljon tärkeämpää, se, että meillä on aikaa toisillemme ja annamme kaikkien olla mukana. Kovin harvoin sitä loppujenlopuksi muistelee menneitä ja sanoo: "Joulu 2014, herranjestas kuinka puhdas eteisen ovi meillä oli!""

Levengoodin elämänasenne näkyy hänen tekstissään ensilehdiltä kirjan loppuun asti. Tämä kirja on kokonaisuudessaan hauska. Se saa hymähtelemään ja palaamaan takaisinpäin lukemaan uudelleen. Se saa hyvälle mielelle, eikä arjen vastoinkäymiset tunnukaan enää kovin hankalilta tai vakavilta.

"Vasten auringon siltaa" on mukava matka omaankin lapsuuteen. Kun Mark kertoo seisoneensa ottamassa vastaan presidentti Urho Kekkosta viiri kädessä, muistan miten itse seisoin riviin järjestäytyneenä oman koulun aidan vieressä. Kädessäni itse tehty Suomen lippu. Kekkosen auto ajaa koulun ohi ja me heilutamme lippujamme. Tähän kohtaamiseen valmistauduttiin muistaakseni useampi päivä.

Muistan joskus jossain yhteydessä kuulleeni nimen Mark Levengood. Muistan että hän on Ruotsissa tunnettu tv-toimittaja ja hän on juontanut ainakin yhdet Ruotsin isännöimät Eurovision laulukilpailut. Kirjailijana hän minulle kuitenkin ihan uusi tuttavuus. Tämän kirjan luettuani etsin tietysti aikaisemmatkin kirjat käsiini. Lisään ne pitkään listaani, jonka otsikko on: Nämä kirjat pitää joskus lukea.

Mia