Arpapeli%C3%A4.jpg

Huvittuneena luin Kirsti Ellilän "Arpapeliä" -kirjan takakannen tekstiä. En ole koskaan ennen tehnyt lukupäätöstä sen perusteella minkä nimisiä päähenkilöt ovat. Tässä kirjassa törmäsin Miaan ja Markkuun. Meihin, kaimapariskuntaan. En tietenkään nimien lisäksi löydä muuta yhtäläisyyttä omaan elämääni ja aika pian lukiessani huomio kiinnittyy itse tarinaan.

Mia saa raha-arvan makusuksi pihakirppiksellä myymästään niittokoneesta. Arvan mukana tulee raaputusohje:

"Niin kauan kuin arpa on raaputtamatta, sinä voit toivoa. Kun olet raaputtanut, et enää toivo, vaan tiedät.
Mieti siis tarkasti millaisena päivänä arpasi raaputat. Jos raaputat huonona päivänä, pienikin voitto voi piristää. Mutta tappion tunnekin voi olla huonona päivänä suuri, jos arpasi ei voita. Hyvänä päivänä voitto lisää iloasi ja tyhjäkään arpa ei harmita.

Suurin osa elämän päivistä ei ole sen paremmin hyviä kuin huonojakaan, ovatpahan vain sinun elämäsi päiviä.

Jos voitat, elämäsi muuttuu. Oletko valmis?"

Kun kaimani raha-arvasta paljastuu miljoonavoitto, muuttuu hänen suhtautumisensa kanssaihmisiin. Aikaisemmin luottavainen ja ihmisistä enimmäkseen hyvää ajattelevan Mia saa veikkauksen toimistosta varoituksen, miten ihmiset muuttuvat kun he saavat tietää hänen voittaneen rahaa. Epäluulo alkaa kaivaa ja luotto lähimmäisiin alkaa rapista.

Mia ei uskalla kertoa voitosta kenellekään. Hän ei uskalla ottaa rahoja tilille vaan kantaa ne mukanaan punaisessa matkalaukussa ja piilottaa laukun makuuhuoneen kaappiin. Pahimmat pelot käyvät toteen Mian paljastaessa Markulle arpavoittonsa. Pian hän saa huomata  ettei ilmeisesti tunnekaan aviomiestään niin hyvin kuin on kuvitellut. Toisesta alkaa paljastua yllättäviä piirteitä. Aikaisemmin elämäänsä tyytyväinen puoliso on yhtäkkiä lopen väsynyt työhönsä, taloonsa ja kotikaupunkiinsa. Markku kaipaa  suurta muutosta, kun Mia haluaisi rahan muuttavan heidän elämäänsä mahdollisimman vähän.

Raha-arpa ei kuitenkaan ole se suurin arpapeli. Elämällä itsellään on suurempia yllätyksiä tarjottavana ja niiden tuomiin ongelmiin ei raha tuo ratkaisua.

Mia