Matkalla Siperiassa /

Yrjö  NIEMI :  MATKALLA  SIPERIASSA  (Päivä 2013)

"Aikamme nuoret tarvitsisivat kipeästi esikuvia, viihdemaailman ihmisistä ei sellaisiksi ole.  Tarvittaisiin esikuvia, joiden voima voisi kantaa koko elämän ajan."  Näin toteaa rovasti Yrjö Niemi kirjassaan Matkalla Siperiassa.

Ennen vanhaan tällaisena esikuvana tai idolina on ollut mm. sairaanhoitaja Florence Nightingale, jonka innoittamana englantilainen sairaanhoitaja Kate Marsden lähti 1890-luvulla etsimään ja auttamaan kauas Siperian metsiin karkotettuja leprasairaita.   Matkalla talvella kovassa pakkasessa hän kohtasi surkeita vankikulkueita, joiden ohi hän ei voinut mennä ilman, että olisi tarjonnut edes kuumaa teetä vankiraukoille.  Mathilda Wreden - suomalaisen vankien auttajan - esikuva on innoittanut mm. Yrjö Niemen edesmennyttä puolisoa, Terttua.  Niemen pariskunta onkin tehnyt pitkään avustustyötä Siperian vankien auttamiseksi - Terttu avustajineen kotoa käsin ja Yrjö avustajineen matkoillaan Siperiassa.  Siperian haasteet eivät ole olleet helppoja.  Työ on vaatinut valtavasti vaivannäköä, rukousta, rohkeutta, varoja ja uskoa: "Kristuksen rakkaus vaatii" - pelkkä  humaani innokkuus ei riitä.

Päiväkirjan muistelmat kertovat tapaamisista mies-, nais- ja lapsivankiloissa sekä kylissä ja kaupungeissa asuvien ihmisten kanssa sekä pitkistä matkoista Siperian paukkupakkasissa.  Lukuisat surulliset elämäntarinat rikollisten ja uhrien kohtaloista avautuvat lukijalle, mutta myös, miten monen elämä muuttuu, kun Jumalan evankeliumi ja lähimmäisenrakkaus koskettavat heitä.  He eivät voi käsittää, että kaukaisessa Suomessa joku välittää heistäkin kutomalla lämpimiä villasukkia heille ja tulemalla heidän luokseen vierailulle. Siperiasta löytyy myös ihmisiä, joiden sukujuuret ovat Suomessa ja luterilaisessa kirkossa.  Nämä vanhukset ovat ikävöineet jumalanpalveluksia, seurakuntaa, kirkkoja, Raamatun Sanaa ja virsiä.  Jo 1800-luvulla Siperiaan oli perustettu luterilaisia seurakuntia ja rakennettu kirkkoja siellä asuville suomalaisille uudisasukkaille sekä vangeille.  Suomesta lähetettiin ei vain pappeja, vaan myös katekeettoja pitämään koulua suomalaislapsille. Koulutunnit saattoivat alkaa jo aamuviideltä!

Suurin osuus kirjassa kertoo Yrjö Niemen vankilatyöstä ja sen tuloksista Siperiassa 1990-luvulta tähän päivään, mutta kirjaan on otettu myös mielenkiintoiset katsaukset suomalaisten historiaan Siperiassa, Kate Marsdenin matkasta sinne sekä Siperian pitkän rautatien rakentamisesta 1891-1916.  Matkalla Siperiassa on vaikuttava ja koskettava.  Siitä voi löytää myös niitä idoleja niin nuorille kuin vanhemmillekin.

Birgit Hyvönen