kuva1.jpg

Rainbow Rowell: Eleanor & Park

Eleanor & Park on nuortenkirja, joka kertoo kahden nuoren rakkaustarinan. Park on matalaa profiilia pitävä, sarjakuvia lukeva poika, jonka viereen koulubussissa eräänä päivänä sattuu istumaan Eleanor. Tyttö on erilainen kuin muut, ja joutuu sen takia heti kiusaajien silmätikuksi. Parkin ja Eleanorin välille alkaa kuitenkin muodostua ystävyys, joka alkaa pian kehittyä myös ensirakkaudeksi. Vaikka olosuhteet eivät ole tälle rakkaustarinalle parhaat, pystyvät nuoret hetkeksi unohtamaan murheet ja nauttimaan ihastumisen huumasta.
Eleanor & Park on rakkaustarina, joka ei kuitenkaan ole imelä. Teos käsittelee myös vakavia aiheita, kuten perheväkivaltaa. Tarina on aidontuntuinen ja koskettava, ja juuri siksi minä pidin kirjasta.
Kuva2.jpg


Stephen Chbosky: Elämäni seinäruusuna

Elämäni seinäruusuna koostuu päähenkilö Charlien kirjoittamista kirjeistä. Kirjeissä Charlie kertoo elämästään lukion ensimmäisellä luokalla. Charlie on ujo ja hiljainen, ja hän on aina ollut se sivustakatsoja. Uusien ystävien Samin ja Patrickin myötä Charliekin alkaa uskaltautua kokeilemaan tavallisen nuoren elämää, johon kuuluu ihastukset ja bileet. Aina ei voi jäädä seinäruusuksi.

Elämäni seinäruusuna onnistuu hienolla tavalla kuvaamaan kasvamista ja sen aiheuttamia haasteita ja epävarmuutta. Myös vaikea aihe, mielenterveysongelmat, sulautuu tarinaan. Kirja onnistui todella koskettamaan minua tarinallaan.


Kuva3.jpg

Sara Shepard: Valehtelevat viettelijät- sarja

Valehtelevat viettelijät kertoo neljästä ystävyksestä Ariasta, Emilystä, Hannasta ja Spenceristä. Heidän ystäväjoukkonsa on kuitenkin hajonnut, kun sen johtaja Alison katosi. Pian tyttöjä kuitenkin yhdistää taas jokin, kun he alkavat saada piinaavia viestejä A-nimiseltä henkilöltä. A uhkaa paljastaa salaisuuksia tytöistä, joita he eivät haluaisi kenenkään saavan tietää. Kirjasarjan aikana ystävykset yrittävät selvittää A:n henkilöllisyyttä, mutta erehtyvät siinä useammin kuin kerran. Vaikka kirja keskittyy jännitykseen, seuraa se myös tyttöjen normaalia elämää, esimerkiksi ihmissuhteita.

Kirjasarjasta on ilmestynyt 16 osaa, joista 12 on suomennettu. Kirjasarjan pohjalta on myös tehty tv-sarja, joka poikkeaa kuitenkin juoneltaan hyvin paljon kirjoista. Itse pidän enemmän kirjasarjasta. Kirjat ovat täynnä jännitystä ja erilaisia käänteitä, joten näinkään pitkässä kirjasarjassa mielenkiinto ei silti ehdi hiipua.


Kuva4.jpg

 Ally Condie: Tarkoitettu  

Tarkoitettu on dystopiaromaani, jossa kuvataan elämää erilaisessa maailmassa kuin tässä meidän tuntemassamme. Kirjassa Yhteiskunta hallinnoi kaikkea. Se päättää, mitä ihmiset syövät, mitä tekevät vapaa-ajallaan ja jopa sen, kuka heidän kumppaninsa on. Cassia on kirjan päähenkilö. Hän on tullut juuri siihen ikään, että saa tietää kumppaninsa. Kun Cassia myöhemmin tutkii tämän tietoja, välähtävät esiin toisen pojan kasvot. Virheen myötä Cassia alkaa miettiä, kuka onkaan hänelle se oikea ja onko Yhteiskunta sittenkään niin täydellinen.

Tarkoitettu aloittaa trilogian, jossa seurataan Cassian elämää ja taistelua Yhteiskuntaa vastaan. Nykyään nuortenkirjallisuudessa on paljon dystopiaromaaneja, mutta tämä on ensimmäinen lukemani ja mielestäni paras. Siinä yhdistyy hyvin romantiikka ja scifi, ja se on siten tasapainoinen kokonaisuus.