joulumerkkikodinlapset.jpg

Katariina VUORI : JOULUMERKKIKODIN LAPSET  (Like 2016)

Katariina Vuori on julkaissut arvokkaan ja mielenkiintoisen dokumentin keuhkotaudin eli tuberkuloosin historiasta, hoidosta ja taudin voittamisesta Suomessa (ja Euroopassa). Erittäin koskettava oli Suomen Joulumerkkikotien toiminta, josta omakohtaisia kokemuksia joko hoitajana tai hoitolapsena on vieläkin varmasti tuhansilla suomalaisilla. Vuonna 1936 Suomessa oli 38 keuhkoparantolaa ja -sairaalaa. Joulumerkkikoteja oli ainakin Tampereella (v. 1936-1973), Oulussa (1946-1969) ja Kuopiossa (1954-1964).

Näissä kodeissa asui monenikäisiä lapsia, joita siis suojeltiin tartunnalta, jos kodissa joku sairasti tubia. Pienimmät kiidätettiin suoraan synnytyksestä silloin, kun äiti sairasti tubia. Tartuntavaarahan oli suuri. Kirjaan on haastateltu Joulumerkkikodin työntekijöitä, hoitajia sekä siellä lapsena olleita. Kuvamateriaalia on ilahduttavan runsaasti - yhdessä kuvassa on 11 valkopukuista hoitajaa sylissään vauvat kastemekossaan. Jos vanhemmat eivät olleet ehtineet tiedottaa nimeä, saattoi hoitaja tai pappi antaa nimen. Moni hoitaja kiintyi hoitolapseen niin, että oli vaikea luovuttaa hänet omaan kotiin hakeville vanhemmille. Kirjassa on myös kopioita kirjeenvaihdosta vanhempien kanssa. Hoitokotien rahoitus tuli mm. kunnilta sekä joulumerkkien myynnistä. Merkkien tunnetuin suunnittelija lienee Martta Wendelin.

Pysähdyttäviä olivat monet omakohtaiset muistelut joko olosta Joulumerkkikodissa tai sopeutumisesta myöhemmin omaan kotiin. Olot kotona saattoivat olla hyvinkin vaikeat. Miten he ovat selvinneet elämässään on aihe, josta psykiatrian professori Pirjo Mäki Oulun yliopistosta on tehnyt väitöskirjatutkimuksen. Siinä on käsitelty yli 3000 vuosina 1945-1965 syntynyttä joulumerkkikoti-lasta.

Suosittelen, upea kirja, ainoa miinus pienestä kirjasinkoosta.

Birgit Hyvönen