miesmuisti.jpg

Suomalainen asiasanasto- ja ontologiapalvelu Finto määrittää osuvasti termin "mieskirjallisuus".  Mieskirjallisuus tarkoittaa kaunokirjallisia teoksia, jotka kuvaavat miehen asemaa.

En ole kokenut tätä genreä omakseni. Silti huomaan, että viimeisen puolen vuoden aikana aihe on tullut tutuksi aika monessa lukemassani kirjassa.

Mikko Kalajoen "Miesmuisti" on kirja joka näyttää, mitä on tämän aikakauden ihanneperheenisän arki. Kirjan Arto on neljättä kymppiä lähestyvä kahden pojan isä. Hän hoitaa lapset ja kotiaskareet työpäivän jälkeen. Samaan aikaan hän remontoi vanhaa rintamiestaloa vaimon sisustussuunnitelman mukaiseksi. Pomo on kahjo lapsuuden ystävä, jonka päätä ei vauhti eikä markkinatalouden poukkoilut pelota. Arkeen omat häiriötekijänsä aiheuttavat kaupassa vastaan kävelevä nuoruuden rakkaus ja päiväkodin nuori lastentarhanopettaja, joka alkaa viipyillä turhan usein ajatuksissa.

Kaikkien edellisten huolien lisäksi Arton on aika käydä urologin tutkimuksissa. Onko kyseessä syöpä vai vain hyvänlaatuinen rakkula vasemmassa kiveksessä?

Vaimo ei huomaa perheen eteen raatamista. Hän näkee vain arki-iltana sohvalla olutpullo kädessä istuvan miehen. Pitäisi olla remonttia tekemässä, kun kerran on aikaa.

"Olemme puhuneet aiheesta monta kertaa aiemminkin ja olen yrittänyt saada sen tajuamaan, että olen filosofian maisteri enkä mikään remonttireiska. Sen mielestä keittiön remppaaminen ei voi olla aikuiselle ihmiselle ylivoimainen suoritus, jos kerran paljon vähemmän opiskelleetkin pystyvät siihen."

Nykymiehelle luodut paineet kerrotaan osuvasti takakannen tiivistelmässä. Mieheltä odotetaan samaa kuin isältään, vaikka isältä ei koskaan vaadittu samaa kuin pojaltaan.

Arto taistelee arjessa eteenpäin ja päättää selvitä vaikka maailma kaataa hänen eteensä aina vain uusia vastoinkäymisiä. Mennytkään elämä ei jätä rauhaan. Nuoruusvuosilta mieleen nousee hämyisiä, osin unohdettuja tapahtumia, joiden kanssa on enää vaikea säilyttää mielenrauhaa. Takakannen teksti pitää täysin paikkansa. "Naurat kunnes lopetat."

Helmet lukuhaasteen listassa sijoittaisin tämän kirjan kohtaan 49, Vuoden 2017 uutuuskirja.

-Mia-