noiduttu_kaivos.jpg

Ralf HENRIKSSON :  NOIDUTTU  KAIVOS  (HD 2015)

Henriksson nostaa esille useita ajankohtaisia tunteita kuumentavia aiheita rikosromaanissaan.  Luonnonsuojelu, susien metsästys, ulkomaiset marjanpoimijat, homous, pedofilia ja  kultakaivoksen suunnittelu Kuusamoon.  Helposti tulee mieleen myös Talvivaara, sillä kirjan kaivosta suunnitellaan Taikinavaaraan.

Asialleen omistautunut kaivosinsinööri huomaa pian liian monia vihamiehiä ympärillään.  Jopa paikallista noitaa eli shamaania on pyydetty loitsuamaan kirouksiaan insinöörin päälle.  Kun sitten "Alaskan Kasperi",  joksi insinööriä nimitetään, löytyy kuolleena autiotalon  pihalta, alkaa paikallisilla poliiseilla kinkkinen tutkinta. 

Henrikssonin ilmeikäs kieli on maittavaa luettavaa niin luontokuvauksissa kuin jäyhien miesten repliikeissä. "...elämä oli pauhannut täällä kauan sitten kunnes jokavuotiset suoperäiset hallan sormet olivat kiertyneet köyhän mökinasukkaan rokkatorven ympärille...  Vinttikaivon vieressä leimusi punainen pihlaja vieressään levottomin lehdin vapiseva haapavanhus..."  Poliiseilla pitää olla psykologin taitoa ja elämänkokemusta puhutellessaan yrmyjä poromiehiä tai äkäistä prospäkkäriä (kullankaivaja), jos mielivät onkia heiltä totuudellista tietoa.  Nuoremmalle polvelle viittaus Esko Kivikoskeen tuskin aukeaa, mutta itse muistan tuon tietoviisaan Kyllä-Eskon TV:n tietokilpailuista.

Juoni on taitavasti punottu, kerronta rentoa ja loppuratkaisu uskottava.  Jos pidät Seppo Jokisen tai Matti Remeksen tai islantilaisen Arnaldurin rikoskirjoista, on tämä sinulle varmasti mieluista luettavaa. 

Birgit Hyvönen