pieni%20elokuvateatteri%20pariisissa.jpg

 

Nicolas Barreau: Pieni elokuvateatteri Pariisissa

Voiko romantiikan nälkäinen lukija ohittaa tätä kansikuvaa?

Olen aina ajatellut, että jos saisin päättää minne syntyisin ja mihin aikaan. Vastaus olisi Pariisi ja syntymävuoteni siinä kuusikymmenluvun alkupuolella. Tosin sillä ajatuksella, että nyt ei olisi vuosi 2015 vaan ehkä noin 1979.

Vaikka Nicolas Barreaun kirjat eivät kultaiselle kuusikymmenluvulle sijoitukaan, niissä on jotain tuon ajan tunnelmaa.

Voin melkein haistaa sen punaisella sametilla ja keinonahalla kuorrutetun hieman ummehtuneen pienen cinéman. Jonka valomainoksesta muutama loisteputki on sammunut tai se sykkii sateessa omaan tahtiinsa.

Pieni elokuvateatteri Pariisissa on tarina loistavan uran aloittaneesta Alainista, joka perii setänsä pitämän rapistuneen elokuvateatterin. Lapsena Alain miltei asui tuossa teatterissa ja osasi ulkoa liki kaikki sen näyttämät klassikkoelokuvat. Äitinsä kauhistukseksi Alain hylkää rahakkaan uransa ja keskittyy elokuvateatteriinsa samalla intohimolla kuin setänsä aikoinaan.

Vanhat elokuvat ovatkin tässä kirjassa aika merkittävässä osassa. Päätähdeksi nousee kuitenkin tuntematon punatakkinen nainen, joka ilta toisensa jälkeen ilmestyy vähän ennen näytöksen alkua, istuu samalle paikalle ja katsoo elokuvan alusta loppuun poistuakseen taas jonnekkin tuntemattomaan.
Alainin kiinnostus naista kohtaan herää ja lopulta hän uskaltautuu tekemään tuttavuutta naisen kanssa. Ja sitten nainen vain katoaa.

Samaan aikaan suuri amerikkalainen elokuvaohjaaja, Allan Wood ilmestyy kuvioihin mukanaan hurmaava tähtinäyttelijänsä. Wood tahtoo käyttää Alainin elokuvateatteria lavasteena uudelle elokuvalleen ja vuokraa teatterin käyttöönsä kahdeksi viikoksi.

Tarina etenee surkuhupaisten sattumusten kautta kohti ehkä odotettavaakin loppua.

Barreau kuvaa Pariisia niin lämpimästi, että lukija osaa kuvitella itsensä tuohon viehkeään kaupunkiin. Sen sillat ja katukahvilat, ruokapaikat ja kirkot piirtyvät silmien eteen kuin elokuvassa.

Nicolas Barreaulta on suomennettu myös kirja, Rakkausromaanin resepti ja lokakuussa ilmestyvä Meillä on aina Pariisi. Villasukat jalassa jään odottelemaan uutta romanttista vierailua Pariisin sateisille kaduille.

- Mia-