somppi.jpg

Tero  SOMPPI :  RAIVO   (Myllylahti  2016)

"Toisia ihmisiä kunnioittava kulttuuri tuntui olevan katoamassa Suomesta."

Tämä ei olekaan ihan tavanomainen rikosromaani.  Somppi tarttuu väkevästi ajankohtaiseen ongelmaan, holtittomaan liikennekäyttäytymiseen.  Moni on oikeasti kokenut lähipiirissä rattijuopon aiheuttaman onnettomuuden surulliset seuraukset.  Tai nähnyt ihan raittiin rattihullun liikenteessä.

Romaanin päähenkilöinä ovat Ari, rikospoliisi - sekä mies, jonka vaimo on maannut kolme vuotta halvaantuneena hoitolaitoksessa.  Rattijuopon aiheuttamassa kolarissa he menettivät myös syntymättömän (ja ainoan) lapsensa.  Kirjan teemoja ovat: rattiraivohullut, liikennekuolemat ja vammautuminen, mielenterveys, poliisin toiminta ja resurssit, usko/epäusko oikeuslaitokseen ja rangaistuksiin, sosiaalisen median törky ja vaarat, oman käden oikeus ja kosto.  Kirjan jämäkän sujuva kerronta on mukaansatempaava ja uskottava.  Dekkarilukijathan rakastavat myös  yllätyksiä - ja tulevat sen saamaan tässäkin.   Eikä huumorikaan onneksi ole unohtunut.

Vahva kannanotto ja muistutus meille itse kullekin katsoa peiliin, kun syyllisiä etsitään.  Mikä on poliisin rooli ja velvollisuus silloin, kun myötätunto ja ymmärrys on uhrin puolella? Vielä silloinkin kun uhrista tulee rikollinen?  Millaista on oikeudenmukaisuus ja mikä on omantunnon tehtävä?  Tätä kirjaa voi suositella aivan kaikille.  Ja erityisesti parhaillaan autokoulua suorittaville.

Birgit Hyvönen