Valamon luostarin aarteet /

VALAMON  LUOSTARIN  AARTEET  (2011)

Valamon ortodoksisen luostarin toiminta Laatokan Valamon saarella alkoi 1300-luvulla.  Sodan vuoksi luostari evakuoitiin v. 1940 Heinävedelle.  Armeija auttoi arvokkaimman esineistön kuljetuksessa; osa vietiin Heinävedelle ja osa on talletettu Kuopioon Suomen ortodoksiseen kirkkomuseoon, jonka tutkijoiden sekä Moskovan Andrei Rublevin museon tutkijoiden kanssa yhteistyössä tämä teos on valmistunut. 

Melkein pitäisi olla puuvillasormikkaat käsissä, kun tätä arvokasta ja upeaa teosta alkaa tutkia.  Kuvitus on runsasta sisältäen ikonien lisäksi mm. arkkitehtipiirustuksia, maisemamaalauksia, muotokuvia, grafiikkaa, maalauksia munkkien arkityöstä kuten leipomosta, pesulasta, puusepän-, räätälin- ja suutarinverstaalta, sepänpajalta, metallisorvaamosta, kellosepänverstaalta jne.; valokuvia reliikeistä, pyhäinjäännöksistä, sakraaliesineistä, tekstiileistä, emalitaiteilijoiden ja puukaivertajien taidokkaista töistä jne.  Asiantuntija-artikkelit valaisevat aarteiden historiaa ja luostarin asukkaiden elämää.  Monet taideteokset tulivat lahjoituksina vierailijoilta esim. kiitokseksi esirukouksista ja saadusta hengellisestä ravinnosta.  Luostarissa eli monen eri alan taitajia, joiden työstä ja elämänkaaresta sekä luostarin tapahtumista on säilynyt kirjallisia dokumentteja ja arkistoja.  

Arkkipiispa Leo toteaa, että "Jumalan kunnia on ollut aarteiden innoittajana" ja muistuttaa Raamatun sanoin: "Tämä aarre on meillä saviastioissa, jotta nähtäisiin tuon valtavan voiman olevan peräisin Jumalasta eikä meistä itsestämme." (2. Kor. 4:7) 

Birgit Hyvönen