Viimeinen%20muuttolintu.jpg 

Minulla oli kuukauden pätkä äänikirjasovellusta jäljellä ja latasin kuunneltavaksi Charlotte McConaghyn Viimeisen muuttolinnun. Aloitin siis sen kuuntelun jo viimevuoden puolella ja tein virheen, jota ei pitäisi koskaan tehdä. Oletin, että ehdin kuunnella kirjan loppuun ennen kuin palvelu sulkeutuu. Enpäs ehtinyt. Aika loppui ja äänikirja poistui valikoimastani. Olin juuri päässyt sen tunnelmaan sisään oikein sopivasti.  Tämän vuoden puolella lunastin kirjan omaan hyllyyn, en vain saanut luettua sitä itse. Lukija Sanna Majurin ääni sopi tähän niin täydellisesti. Kiitos hyville äänikirjojen lukijoille. Viimeinen muuttolintu on herkkä, ja vavahduttava kertomus, joka sai minut pidentämään kävelylenkkejäni liukkailla tienvarsilla. Ja se sai minut kurkistelemaan  tuttuja sulia vesiä siinä toivossa, että löytäisin kevään ensimmäiset joutsenet niiden vakiopaikoiltaan.

En ole dystopian ystävä. Mielestäni tässä ajassa on ahdistusta tarpeeksi ilman ennustettua pahaa maailmankuvaa. Varsinkin tällä hetkellä. Mutta kertojan lempeä, hiljainen ja rauhallinen kannanotto kamalaan tulevaisuuden kuvaan lajien tuhoutumisesta sai minut valtaansa. Ja loppujenlopuksi toivo oli se mikä jäi kytemään kirjan lopputekstien jälkeen.

Franny Stone on tutkinut lintuja ja niiden katoamista yhdessä miehensä kanssa. He ovat rengastaneet viimeisen lapintiiraparven yksilöitä haaveenaan seurata niiden muuttomatkaa, mutta jostain syystä hanke jää aina toteutumatta.
Nyt Franny on pestautunut kalastusalukseen seuratakseen viimeisiä elossa olevia lapintiiroja niiden muuttomatkalla Grönlannista Antarktikselle. Hän saa puhuttua itsensä mukaan alukseen,  koska kalat ovat myös katoamassa ja saaliit ovat enää haaveita kalastusaluksen miehistölle ja sen kapteenille. Franny kertoo miten tiiroja seuraamalla heillä on mahdollista yhyttää myös kalaparvet. Osa aluksen miehistöstä ei tahdo mukaansa kokematonta naista, mutta saaliin toivo saa soraäänet vaimenemaan.

 Matkan aikana Frannyn aikaisemmasta elämästään paljastuu pikkuhiljaa asioita jotka selittävät naisen ajatusmaailmaa ja tuntemuksia. Franny on itsekin "muuttolintu". Hänellä ei ole mahdollisuutta jäädä paikoilleen ja juurtua. Hän on aina matkalla seuraavaan määränpäähän. Tärkein kiintopiste Frannyn elämässä on kuitenkin hänen miehensä, jonka luokse hän lupaa aina palata.

Tämän kirjan luomat kauniit maisemat, ankara ilmasto ja kalastusaluksen yhteen hitsautunut miehistö luo taianomaisen maailman, johon jää kiinni vielä pitkäksi aikaa kuulokkeiden vaimentamisen jälkeen.

Jos sijoittaisn tämän lukuhaasteeseen, laittaisin sen kohtaan 38 Kirjassa toteutetaan unelma tai haave.

Mia