kolme.jpg

HANNU  TALVIO : KOLME  SADONKORJAAJAA  (Myllylahti  2015)

Nurmijärvelle sijoitettu tupakankatkuinen romaani vie lukijan aluksi vuosille 1959-1960.  On tapahtunut järkyttävä joukkomurha, jonka yhdeksi uhriksi joutui sattumalta 14-vuotias partiolaistyttö Ulla.  Tästä tragediasta alkaa Ullan isän, Erikin, henkinen taistelu.  Järkytys, surun tuska, viha, raivo ja kostonhalu polttavat sisuksissa. 

Toisen uhrin omaiset kertovat Erikille 60 vuotta aiemmin tapahtuneesta joukkosurmasta, jossa menehtyi myös heidän perheensä jäsen.  Kun Erik saa kuulla, miten lievän tuomion viranomaiset langettavat hänen tyttärensä murhaajalle, hänen sisällään syttyy kiusaus oman käden oikeuteen.  Hän olisi valmis kostamaan: henki hengestä.  Sisäisessä kiirastulessaan Erikin syyttävä sormi osoittaa murhaajaa, mutta kolme sormea osoittaa häntä itseään.  Hän tajuaa, että oikeasti meissä jokaisessa piilee sopivassa tilanteessa murhaaja.  Erik alkaa selvittää kummankin murhaajan taustoja.  Mikä oli motiivi näihin surmiin? Millaisia tuntoja oli murhaaja tuntenut? Mitä he olivat kokeneet elämässään ennen surmia?  Olisiko mahdollista antaa anteeksi?

Esikoisromaanin kirjoittaminen on varmasti toiminut terapiana kirjoittajalle, Hannu Talviolle, jonka oma sisar on joutunut murhan uhriksi Nurmijärvellä.  Tämä kirja voi antaa vahvaa vertaistukea jollekin.  Joka tapauksessa se onnistuu hienosti pysäyttämään lukijan tuijotuksen pahuuden kostoon.  Katse kääntyy anteeksi antamisen tuomaan taisteluvoittoon.

Birgit  Hyvönen