Syd%C3%A4nyst%C3%A4v%C3%A4.jpg

Kuinka pitkälle siedämme alistamista ystävyyden nimissä? Huomaammeko, että hyväntahtoisuuteen puetut neuvot ovatkin ohjailua toisen mielen mukaiseksi toiminnaksi? Kirjailija Niina Hakalahden Sydänystävä saa pohtimaan tätä kaikkea.

Kaisa ja Minna ovat olleet ystäviä lapsuudesta asti. Kaisa on päättänyt miten leikit etenevät ja mitä leikitään. Teini-iässä sen, kenen seuraan hakeudutaan. Myöhemmin Kaisa on opastanut, mitä opiskellaan, milloin mennään naimisiin ja saadaan lapsia.  Aika ajoin ystävyys saa tragikoomisia piirteitä.

Aina on ollut kaisa ja minna - kaksi lapsuudenystävää ja äidinkielenopettajaa, sulkeutuneena omaan maailmaansa, johon edes perheillä ei ole ollut pääsyä. Kahden tytön kerhossa olisi aina vain kaksi jäsentä.

Minna kokee itsensä kaikessa huonommaksi, hitaammaksi ja karkeammaksi. Kaisan koti on aina tiptop, Kaisan olemus on tyylikäs ja täydellinen. Hänen poikansa on nokkela, taitava ja koulussa hyvin pärjäävä.

Alemmuutta aiheuttaa myös Minnan täydellinen aviomies Tomi, joka arvostaa yli kaiken urheilua, terveitä elämäntapoja ja siisteyttä. Aviomies, joka aika-ajoin muistuttaa Minnaa liikunnan tärkeydestä ja vyötärölle vuosien saatossa kerääntyneistä lisäkiloista.

Pikkuhiljaa Minna alkaa havaita elämänsä suuntaviivojen laatijassa puutteita. Kaikki ei olekaan Kaisan elämässä täydellistä. Alkuun hyvältä tuntuneet, arjen rutiineita helpottaneet Kaisan laatimat aikataulut eivät enää tunnukaan hyvälle. Minna haluaa päättää itse asioistaan ja siitä kenen kanssa viettää aikaa. Hän haluaa muitakin ystäviä ja aikaa heidän kanssaan. Hän huomaa kuinka Kaisa syö pohjaa hänen omalta tahdoltaan ja itseluottamukseltaan. Pintaan alkaa nousta outoja sattumuksia ja ystävälliseksi opastukseksi puettua syyttelyä. Sitä mukaan kun Minna ilmaisee halunsa päättää asioistaan, Kaisa nousee entistä ikävämmin keinoin suhteen hallitsijaksi. Lopulta Minna jää tavallaan oman elämänsä ulkopuoliseksi sivustaseuraajaksi.

Minna haluaa ystävyyseron Kaisasta. Sitten hän voisi taas olla Kaisan ystävä, niin kuin naistenlehtien palstoilla julkkikset ovat erojensa jälkeen ex-puolisoiden ystäviä.

Tapahtumien vyöry alkaa painajaismaisesta ideasta hankkia paritalo. Äidin dementia pahenee ja murrosikäinen poika alkaa testata rajojaan. Lisäksi Kaisasta on tulossa Leevin opettaja. Normaalitkin arkipäivän haasteet alkavat saada liian suuret mitat.  Siinä vyöryssä punnitaan niin avioliitto, vanhemmuus kuin ystävyyskin.

Niina Hakalahti: Sydänystävä. 224 sivua. Karisto 2014

- Mia-