Maan%20vetovoima.jpg

Yksi parhaista asioista kirjastotyössä on se, että saat käsiisi jatkuvasti mielenkiintoisia kirjoja. Toisaalta niitä näkee niin paljon, että tajuaa ajan riittämättömyyden. Tosiasia on, etten koskaan pysty lukemaan niitä kaikkia. Lisäksi tulee vielä ne kirjat joita työkaverit tai ystävät suosittelevat. Taru Kumara-Moision "Maan vetovoima" oli yksi suositus joka osui ja upposi.

Noora on kahden lapsen äiti. Ekologisiin ja eettisiin arvoihin tiukasti nojaava perheen pää. Päättäväisyytensä hän on imenyt Etelä-Pohjalaisen mummansa körttiläisestä vaikutuspiiristä. Noora on suunnitellut elämänsä ihanteidensa mukaiseksi. Mutta perhe ei istukkaan siististi muottiin jonka Noora on muovannut. Lapset kapinoivat ikuista Peppi Pitkätossun lukemista vastaan.  Mieskin ruttaa ekologiset ajatukset salkun pohjalle. Kun Noora huomaa vaipuvansa epätoivoon,  hän kaivaa mielensä sopukoista mummansa elämänviisaudet.

"Valitte hualella ittelles miäs, Noora, kun sen aika tuloo. Se ei oo heleppua. Siinon elämäs tärkehin päätös. Paappas oli hyvä, hitusen juappoo tosin, se vaan kuali liian aikaasin. Isäs menettelöö, oikeen kunnaninsinööri kun on, muttei se taharo pysyä äitees rytmis. Veltto mikä veltto."

Etelä-Pohjanmaan murretta on mukava lukea pieninä pätkinä mumman repliikeissä. Noissa lainauksissa voi nähdä Pohojalaasen emännän, joka seisoo mielipiteidensä takana.

Mumma on vastikään kuollut ja Noora on ominut päävastuun hautajaissuunnitteluista. Hän aikoo järjestää mummalleen Maailman Parhaat Hautajaiset. Suvun toppuutellessa muistojuhlan paisumista, kasvaa mumma Nooran muistoissa lähes pyhimyksen veroiseksi. Arjen pyöritys kasvatus- ja parisuhdeoppaiden mukaisesti yhdistettynä hautajaisjärjestelyihin saa Nooran ajatukset pyörimään syöksykierteen tavoin kohti ehkä odotettavaakin loppuratkaisua.

Nooran perfektionistisessa tahdossa hallita omaa ja läheistensä elämää on jotain tuttua. Joskus tapaa ihmisiä jotka elävät melkein yhtä fanaattisesti omien ihanteidensa mukaan ja unohtavat että ympärillä olijoillakin on mielipiteitä.

- Mia