Parhaat päiväni pihalla :  Kirjoituksia puutarhasta /

Mari MÖRÖ : PARHAAT PÄIVÄNI PIHALLA  (Kirjapaja 2008)

Viherturaaja - mikä se on, ihmettelin.  Tai neuliainen tai tompotti tai sylvi, joka ei ole Sylvi.  Nämä ja monet muut löytyvät ja selittyvät tässä Mari Mörön ratkiriemukkaassa puutarha-aiheisessa kirjassa.  Ja sekin, että siansilmä voi olla myös voikukka!

Kirja pursuaa opettavaisia tarinoita kasveista ja niiden kujeista.  "Onko se rönsyilevä, ryömivä vai putoileva tapaus? Jurottaako se helposti vai onko enemmänkin seinille kiipeävää sorttia?  Suuttuuko, jos sitä häiritään? ... Entä tuoksupuoli - tyrmääkö?"  Tai: "... yksikään toinen kasvi ei liiku yhtä ripeästi kuin kanadanruohokanukka.  Kärpäsloukkukin tarvitsee sulkeutumiseen lähes 100 millisekuntia - mikä etana."   On uskomatonta, että joku voi kirjoittaa näin mukaansatempaavasti kasveista, joiden erilaisia nimiä vilisee koko ajan.  Vaikka monet kukannimet ovat itselle ihan outoja, ei haittaa yhtään lukemista.  Uteliaisuus kyllä herää.  Monia hyödyllisiä niksejä puutarhanhoitoon saa samalla, ja kirjavinkkejä, esim. Tuhat ja yksi puutarhaa, joissa pitäisi ehtiä elämänsä aikana käydä... 

Miten saada mieskin innostumaan puutarhatöistä, siinä pulma.  Mörön taikasana on 'Avant'.  Kumma juttu, mutta konevoima saa miehissä ihmeitä aikaan...  Oma innostus kukkapenkkien viherturaajana lopahtaa viimeistään heinäkuun helteisiin ja myyrien riemuvoittoon, mutta tästä kirjasta voi nauttia omisti puutarhan tai ei. 

Birgit Hyvönen