Tämä on Titanic : digitekniikalla luotuja henkeäsalpaavia uusia kuvia /         TITANIC /      Titanicin vuosisata 1912-2012

TITANICIN KOHTALONYÖ  14.-15.4.1912

Kootessani Haapajärven kirjastoon teemanäyttelyä aiheesta "Titanic",  yllätyin, miten upeaa kuvamateriaalia siitä löytyy.  Titanicista on julkaistu useita kirjoja sekä elokuvía - se on innoittanut mielikuvituksellisiin tarinoihin ja seikkailuihin, esim. Cusslerin 'Nostakaa Titanic!'.  Titanicin jäännökset löydettiin meren pohjasta vuonna 1985.

Pelastuneiden sekä hukkuneiden omaisten haastattelut ovat riipaisevia.  Turmahan kosketti myös useita suomalaisperheitä.  Lukiessani suomalaisten pelastuneiden nimiluetteloa kotipaikkakuntineen, huomasin Oulaisten osuvan lähimmäksi.  Suomalaisten omaisten haastatteluja on koottu myös videolle 'Titanic - suomalaisten tarina'.  Uusin Suomessa ilmestynyt aihetta käsittelevä kirja on Simo Ylikarjulan "Titanicin vuosisata" (Katharos, 1912).

Laivassa oli kaksi pientä orkesteria, yhteensä kahdeksan muusikkoa.  Useassa kirjassa on kuvat seitsemästä - mihin jäi yksi?  Sitten löytyi se kahdeksaskin, ruotsinkielisestä Wetterholmin kirjasta 'Sagoskeppet' (2008).  Väitetään, että viimeisenä kappaleena he soittivat ns. Titanic-hymnin.  Yllätyin siitäkin, että tästä hymnistä on olemassa kolme suomennosta.  Ensimmäinen, jonka suomentaja on tuntematon, on 1800-luvulta ja löytyy ainakin kirjasta 'Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta' (2008, sisältää muuten kuvituksena vanhoja opetustauluja).  Se alkaa sanoin "Luoksesi Jumalain, luoksesi vain".  Sitten on Aune Krohnin suomennos alkaen sanoilla "Sua kohti Herrani" ja se löytyy ainakin Toivo Waltarin kirjasta 'Titanicin häwiö' vuodelta 1912 sekä 'Hengellisiä lauluja ja virsiä' -kirjasta. Edellisessä on julkaistu viisi värssyä, jälkimmäisessä neljä.  Uusin versio on Niilo Rauhalan uudistama nykyisen virsikirjan virsi 396 ja alkaa sanoin "Käyn kohti sinua".  Alunperin englantilaiset sanat kirjoitti Sarah Adams v. 1841 ja sävellyksen teki Lowell Mason v. 1856.

Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta [Nuottijulkaisu]     TITANIC :  AN ILLUSTRATED HISTORY /    TITANIC [Nuottijulkaisu] /

Birgit Hyvönen