emil.jpg      paavo.jpg

Karo HÄMÄLÄINEN : YKSIN  (WSOY 2015)

Jean ECHENOZ : PITKÄ  JUOKSU  (Tammi 2010)

Tässä kaksi erilaista juoksijan elämäkertaromaania. Karo Hämäläisen "YKSIN" piirtää kuvan Paavo Nurmen (1897-1973) elämästä.  Tekstin lauseet ovat usein lyhyitä ja napakoita - ne iskevät kuin juoksijan askeleet radalla.  Paavon mielipiteet ovat kuin piikkarin piikkejä.

Paavo on romaanin 'minä'.  Romaanin 'sinä' on salaperäinen rakastettu, jonka luo Paavo palaa aina uudelleen ja uudelleen, vaikkei yhteiselämästä mitään tulekaan.  Hän kuitenkin solmii avioliiton toisen kanssa sivulla 162, ja jo sivulla 175 tulee ero.  Syntyi poika, mutta hänetkin Paavo hylkää.  Paavon elämän täyttää juoksu, jolla hän piiskaa ja rääkkää itseään eli valmentaa itseään. Kilpailuvietti ja voitonvimma on valtava.   Palkintoja, kunniaa ja mainetta tulee roppakaupalla, mutta mitä ne merkitsevät Paavolle? Sota sitten lennättää hänet Amerikkaan asti.  Juoksu-uran jälkeen työksi urkenee rakennuttajan ja liikemiehen tehtävät.  Risto Ryti vaikuttaa myös Paavon elämän kuvioihin.  Niin myös Sibelius,  ikään kuin Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi... Kirjan nimi on osuva, sillä yksin Paavo aina on ja eri mieltä kuin muut.  Mistä juontaa kaikki se viha ja kostonhalu? 

On mielenkiintoista verrata Paavo Nurmen juoksijan taivalta nuoremman polven tsekkoslovakialaiseen juoksijatähteen Emil Zatopekiin (1922-2000). Ranskalainen Jean Echenoz kuvaa Zatopekin aikaista Tsekkoslovakiaa, saksalaisten ja venäläisten vaikutusta siellä sekä  millaista oli huippu-urheilijan elämä 'isoveli valvoo' -yhteiskunnassa.  Infosotaa käytiin jo silloin.  Emilin luonne on Paavon vastakohta, mutta kilpailuvietti ja voitonjano on yhteinen.  Emilin outoa juoksutyyliä kummasteltiin ja hänen irvistyksensä sai katsojankin tuskan valtaan.  Hänestä tuli suomalaisten lemmikki viimeistään Helsingin opympialaisissa 1952.  Echenozin tyyli on rento, myhäilevä, jopa hilpeä.  Lukijan sympatiat heräävät Emilin puolelle ilman niitä ristiriitoja, mitä Hämäläisen juoksija-Paavo aiheuttaa. 

Birgit Hyvönen