Orkideat : sateenkaaren värejä ja petkutuksen lumoa /

Janne  AHO :  ORKIDEAT : Sateenkaaren värejä ja petkutuksen lumoa  (Tammi 2013)

Maapallomme orkideaheimoon kuuluu n. 850 sukua ja n. 30 000 lajia.  Siis SEIS, huh, mikä lajimäärä!  Orkideoille sukua olevat Suomen luonnonvaraiset kämmekät laskee varmaan vain muutaman käden sormilla...  Surullista kyllä, monet orkidealajit ovat jo kuolleet sukupuuttoon tai uhkaavat vaarantua laittoman keräilyn ja kaupanteon tähden sekä teollisuuden että tehoviljelyn vuoksi.  Kasvitiedettä tuntemattomalle kirjan tekstissä vilisee outoja termejä, joista onneksi on lopussa koottu selitykset.  Esimerkiksi epifyytti  tarkoittaa puussa kasvavaa orkideaa, vastakohtana maaorkideat.

239 sivua asiantuntijan tietoa ja lumoavia valokuvia 'kaiken maailman' orkideoista.  Kirja tempaa mukaansa maailmanympärimatkalle.  Tuntuu uskomattomalta, että kaikki nämä kuvatut orkidea-aarteet löytyvät Ruissalosta, Turun yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta, jossa ne on kuvattu!  Kirja ei ole ruukkuorkideoiden hoitokirja.  Tekijä kertoo: "Tein kirjan, jossa orkideat itse kertokoot, mitä on olla orkidea luonnon oloissa... Orkideoiden kuvaaminen oli minulle kahdeksan vuotta työtä...  siinä ei voinut miettiä vuorokauden- tai vuodenaikaa..."

Janne Ahon vuosien uurastus ei mennyt hukkaan.  Valmistunut teos on häikäisevän upea valokuvataideteos ja tietokirja.  Lisäksi Aho on mukaansatempaavan sanankäytön taituri. Jokaiseen kuvattuun orkideaan liittyvä tietoisku on oma kiehtova tarinansa, mielenkiintoinen, yllättävä tai jopa satumainen.

Birgit Hyvönen

p.s.  Kyllä minä niin mieleni ilahutin tällä kirjalla, että tekisi hirveästi mieli retkeillä joskus Ruissalossa! Harmi vain kun se on niiiin  kaukana...