Valitsin Lionel Shriverin kirjan Jonnekin pois  luettavakseni siksi, koska ajatus pois lähtemisestä, "toisen elämän" valitsemisesta tuntui enemmän kuin mielenkiintoiselta aiheelta. Toiseksi, jos on lukenut kirjan Poikani Kevin, ei mitään Shriverin kirjaa voi jättää lukematta tai ainakin tarkasti harkitsematta. Intuitio palkittiin, kylläkin yllätyksellisesti.

Kirjan takakannessa sanotaan, että suuri amerikkalainen avioliittoromaani paljastaa ihmiselämän arvon - dollareissa, ja sitä se tekikin mutta myös hyvin paljon muuta. 

Kirja vangitsee, sitä ei voi laskea käsistään. Se kuvaa rehellisen kipeästi syöpään sairastumisesta, läheisen menettämisestä, kuinka arki  kahlitsee, mutta luo myös turvaa. Ja mitä tapahtuu vaikka yrittää kaikkensa eikä sekään riitä.

Lionel pui kirjansa kautta voimakkaasti myös amerikkalaista terveydenhoitojärjestelmää, sairasvakuutusviidakkoa ja sen epäoikeudenmukaisuutta. Välillä tämä paatos tuntui jopa pitkäveteiseltä, mutta sillä oli oma paikkansa tarinassa, ja samalla se oli muistutus meidän hyvinvointiyhteiskunnan tärkeydestä. Mielelläni maksan veroja, tämän kirjan lukemisen jälkeen.

Kirjan loputtua jäin kaipaamaan henkilöitä useaksi päiväksi. Lisäksi jäin miettimään tämän nyky-yhteiskunnan toimintamalleja. Millä on merkitystä ja minkä puolesta kannattaa tehdä töitä?

Painava teos jota ei voi laskea käsistä.

Tämä kannattaa lukea.

-Kirsi