Erkki Evert KOIPIJÄRVI : ISÄ, POIKA JA LINNUNRATA  (kust. Kintunjälki 2011)

Taisi ennen vanhaan säästä puhuminen olla maaseudulla se suosituin puheenaihe, vaikuttihan sää jokapäiväiseen työntekoon ja ruoansaantiin perheelle paljon konkreettisemmin kuin nykyään.  Samalla siirrettiin isältä ja kylän miehiltä perinnetietoutta poikasille.  Kirjaan on koottu vuoden kierrolta runsaasti vanhoja sananparsia ja sääennustuksia, joiden pohjana oli taivaan ja luonnon merkit sekä kalenteri. Mainitut merkkipäivät on selitetty kirjan lopussa.

Kirja koostuu novelleista, joissa eletään sotavuotta 1943 kotirintamalla.  Pienet pojat kulkevat milloin isän, milloin vanhempien miesten mukana monissa askareissa ja vaikka näätäjahdissa.  Pojat saavat isällistä ohjausta. Koko kylä kasvattaa, kun monet isät ovat "siellä jossakin".  Kerronta on mukaansatempaavaa, eloisa sanasto virkistää silmiä, korvia ja sydäntä.

Kirjoittajan graafikkotytär on sommitellut kauniit luontoaiheiset "koristenauhat" sivuille erottamaan novellit ja sananparret toisistaan.  "Kintunjälki" on onnistunut!  Tässä on sääharrastajille mieluinen kirja - samoin niille, joita kiinnostaa entisajan työtavat ja elämä kotirintamalla.

Birgit Hyvönen